
הממשל האמריקני בוחן תוכנית חדשה שתאפשר עיכוב ובדיקת מכליות נפט איראניות בעודן שטות בים הפתוח, כחלק ממאמץ נרחב לחדש את "קמפיין הלחץ המקסימלי" על טהרן. המטרה המוצהרת: להוריד את ייצוא הנפט האיראני לאפס.
על פי דיווח של סוכנות הידיעות רויטרס, ממשל טראמפ מגבש תוכנית המבוססת על הסכם בינלאומי שנועד במקור למנוע התפשטות נשק להשמדה המונית. לפי התוכנית המתגבשת, ארה"ב ובעלות בריתה יוכלו לעצור ולבחון מכליות נפט בים, במה שעשוי להוות מהלך דרמטי בהידוק הסנקציות נגד איראן. "לא צריך להטביע ספינות או לעצור אנשים כדי לגרום לאפקט הזה, כדי שיבינו שזה לא שווה את הסיכון," אמר אחד הגורמים המעורבים בתוכנית.
עוד באתר:
כבר בשבועות הראשונים לכהונתו השנייה, הטיל טראמפ סנקציות חדשות על האיראנים, בין היתר על חברות ספנות ומה שמכונה "צי הצללים" – קבוצת מכליות ישנות הפועלות ללא ביטוח מערבי, המשמשות להעברת נפט ממדינות הנתונות תחת סנקציות.
המנגנון החדש שנבחן יכול להוביל לפגיעה משמעותית בשרשרת האספקה עליה מסתמכת טהרן, על ידי עיכוב משלוחים בים הפתוח. לפי המקורות, המועצה לביטחון לאומי של ארצות הברית בוחנת כעת את האפשרויות השונות להוצאת התוכנית לפועל.
ג'ון בולטון, שהיה יועצו של טראמפ לביטחון לאומי בכהונתו הראשונה, הביע תמיכה ביוזמה החדשה, באומרו שהיא "מוצדקת לחלוטין". "מכירת נפט היא קריטית עבור הכלכלה האיראנית, ועבור תמיכתה בארגוני טרור," הדגיש בולטון.
ב-2023, תחת ממשל ביידן, כבר נעשה ניסיון לעצור מכליות נפט איראניות בים. אותו ניסיון הוביל לתגובה איראנית נחרצת, שכללה השתלטות על ספינות נפט זרות וגרמה לעלייה במחירי הנפט הגולמי העולמיים.
מומחי אנרגיה מעריכים כי המחיר הנמוך יחסית של הנפט כיום מאפשר לטראמפ לפעול מבלי לחשוש מתגובה איראנית דומה. "אם המחיר יישאר מתחת ל-75 דולר לחבית, לבית הלבן יש יותר מרחב פעולה," אמר בן קהיל, חוקר במרכז למערכות אנרגיה וסביבה באוניברסיטת טקסס.
איראן הסתמכה עד כה במידה רבה על הכנסות ממכירת נפט לסין. על פי נתוני מינהל המידע האמריקני לאנרגיה, הכניסה איראן 53 מיליארד דולר מייצוא נפט בשנת 2023 למרות הסנקציות האמריקניות שהוטלו עליה, וב-2022 הכניסה סכום דומה של 54 מיליארד דולר.