
טורקיה נקטה בצעד נוסף להעמקת המשבר הדיפלומטי עם ישראל כאשר חסמה את השתתפותה בתרגיל השנתי של נאט"ו העוסק ב"חוסן והיערכות לחירום". מדיווחים שהגיעו עולה כי הווטו הטורקי הגיע בעיתוי רגיש במיוחד – רק כשבועיים לאחר שדיפלומטים ישראלים קיימו פגישה מוצלחת עם הצוות המרכז את התרגיל בנאט"ו ועם המשלחת הבולגרית לארגון.
מכה לשיתוף הפעולה האזורי
החסימה הטורקית עלולה לטרפד לחלוטין את השתתפותה של ישראל בתרגיל, שכן החלטות בברית הצפון-אטלנטית מתקבלות בקונצנזוס. בהיעדר הסכם שותפות רשמי בתוקף, אין דרך בירוקרטית לעקוף את התנגדות טורקיה ולאפשר לישראל להשתלב בפעילות הרשמית של הברית המונה 32 מדינות.
עוד באתר:
גורם מדיני ישראלי הגיב להחלטה בחריפות: "העמדה של טורקיה פוגעת בשיתוף הפעולה האזורי וביכולת של הברית להתמודד עם אתגרים גלובליים. במקום לקדם אחדות והתמודדות משותפת עם איומים ביטחוניים, טורקיה בוחרת להשתמש בזכות הווטו שלה ככלי פוליטי, תוך פגיעה באינטרסים של שותפות אסטרטגיות."
דפוס פעולה עקבי מאז פרוץ המלחמה
מדובר בהמשך ישיר למדיניות שמובילה טורקיה מאז פרוץ המלחמה בעזה, במסגרתה היא חוסמת באופן שיטתי את שיתופי הפעולה בין נאט"ו לישראל. אנקרה הצהירה בגלוי כי הברית לא צריכה לשתף פעולה עם ישראל עד לסיום הסכסוך.
נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן לא הסתיר את עמדתו כשאמר בפסגת נאט"ו שהתקיימה ביולי האחרון כי "לא ייתכן שנאט"ו תמשיך את השותפות עם הממשל הישראלי". בתגובה, שר החוץ הישראלי דאז, ישראל כ"ץ, קרא לנאט"ו לסלק מתוכה את טורקיה לאחר שארדואן איים במרומז לפלוש לישראל.
השבר ביחסים – מעמיק
גורמים טורקיים הבהירו את עמדת ממשלתם: "טורקיה רואה בטבח של ישראל בפלסטינים בעזה הפרה של עקרונות היסוד של נאט"ו, ומאמינה שפעולות ישראל שם מפרות את החוק הבינלאומי ואת זכויות האדם האוניברסליות".
זו אינה הפעם הראשונה שאנקרה מנסה להגביל את הקשרים בין ישראל לנאט"ו. בעבר ניסתה טורקיה, ללא הצלחה, לטרפד את צירופה של ישראל לנאט"ו במעמד משקיפה, אך הסירה את התנגדותה לאחר הפיוס הדיפלומטי בין המדינות – פיוס שלא החזיק מעמד זמן רב.
ההתפתחות האחרונה מעידה על העמקת השבר ביחסים בין המדינות, כאשר טורקיה ממשיכה להשתמש בכוחה ובמעמדה בזירה הבינלאומית כאמצעי לחץ על ישראל, בזמן שירושלים מוצאת את עצמה במאבק דיפלומטי מתמשך לשימור קשריה הביטחוניים במרחב.