
דוברת משרד החוץ הרוסי, מריה זכארובה, הטילה ספק הבוקר (רביעי) בסיכויי הפסקת האש שהוצעה בין רוסיה לאוקראינה, בתגובה ראשונה וקרירה לדיווחים על הסכמת אוקראינה להפסקת אש בת 30 ימים. "רוסיה לא תגבש את עמדותיה על סמך הסכמות שהושגו על ידי צדדים כלשהם," אמרה זכארובה, רמז ברור לכך שמוסקבה אינה רואה את ההצעה שגובשה בשיחות אמריקניות-אוקראיניות כמחייבת אותה.
בשטח, המצב ממשיך להיות סוער. המטה הכללי בקייב דיווח כי מאז ההכרזה האוקראינית על נכונותה להפסקת אש, התרחשו לא פחות מ-202 קרבות בגזרות השונות של הלחימה – נתון המעיד על כך שעל אף המגעים הדיפלומטיים, האש בשטח עדיין בוערת במלוא עוזה.
עוד באתר:
ההתפתחויות האחרונות הגיעו לאחר מפגש אינטנסיבי בן תשע שעות בג'דה שבסעודיה, בין בכירים אמריקנים ואוקראינים. בעקבות השיחות, פרסם משרד החוץ האמריקני הודעה חיובית, לפיה "ננקטו צעדים לעבר שלום בר-קיימא באוקראינה".
שר החוץ האמריקני, מרקו רוביו, שהשתתף בשיחות לצד היועץ לביטחון לאומי מייק וולץ, הצהיר כי "האינטרס הראשון והמטרה הראשונה של הנשיא טראמפ היא לסיים את המלחמה". רוביו חשף כי ארה"ב הציעה לאוקראינים "להסכים להפסקת אש מיידית ולהיכנס מיידית למו"מ על סיום המלחמה". הוא הוסיף: "אנחנו עכשיו נעבור לרוסיה, ואנו מקווים שהם ישיבו בחיוב".
נשיא אוקראינה, וולודימיר זלנסקי, הביע מצדו אופטימיות זהירה והודה לצוות האמריקני על "השיחות הקונסטרוקטיביות" שהתקיימו בסעודיה. הוא הדגיש כי ההצעה להפסקת אש היא "מקיפה וכוללת גם את החזית" – פרט משמעותי המעיד על נכונות אוקראינית להפסקת אש כוללת ולא רק באזורים מסוימים.
תגובתה של רוסיה, באמצעות זכארובה, משקפת עמדה מסויגת. הקרמלין מסרב להיגרר להסכמות שהושגו "מאחורי גבו" בין וושינגטון לקייב, ומאותת כי כל הסכם שיתקבל צריך לכלול את רוסיה כשותפה שווה במשא ומתן, ולא כצד שמתבקש להסכים להסדרים שנקבעו בלעדיו.
המהלך הדיפלומטי הנוכחי נתפס כחלק ממאמצי ממשל טראמפ לקדם פתרון למלחמה המתמשכת מאז פברואר 2022. ההצעה להפסקת אש בת 30 ימים עשויה לשמש כצעד ראשון לקראת הסכם רחב יותר, אך כפי שמעידה התגובה הרוסית – הדרך להפסקת אש יציבה עדיין ארוכה.