
פרחי הבר הם הרבה יותר מסתם יופי צבעוני בטבע – הם יצורים חיים עם מנגנונים מתוחכמים להישרדות, להפצה ולהאבקה. חלקם יודעים "לרמות" חרקים, אחרים מסוגלים לשנות את צבעם לפי הצורך, ויש כאלה שמחכים שנים עד שהתנאים יהיו מושלמים לפריחה. לכבוד חודש שמירה על הטבע, יצאנו לגלות כמה מהעובדות המפתיעות ביותר על הפרחים שבשדות, בהרים ובמדבריות של ישראל.
ד"ר מרגרטה וולצ'אק, אקולוגית צמחים ברשות הטבע והגנים: "פרחי הבר של ישראל הם לא רק יפים, אלא גם בעלי תפקידים חשובים במערכת האקולוגית. הם מספקים מזון למאביקים, מייצבים את הקרקע, ומשמשים מדד לבריאות הטבע. לכל פרח יש סיפור ייחודי – על דרכי ההאבקה, ההסתגלות לתנאי הסביבה והקשרים הסימביוטיים שהוא יוצר עם בעלי חיים. חשיפת הסיפורים הללו מאפשרת לנו להבין עד כמה חשוב לשמור על המגוון הבוטני יוצא הדופן של ישראל, ולהבטיח שגם הדורות הבאים יוכלו ליהנות מפריחה עשירה ומגוונת."
עוד באתר:
לוף ארץ-ישראלי – הפרח שמלכד את מאביקיו
לוף ארץ-ישראלי הוא דוגמה מרתקת לפרח שפיתח מנגנון האבקה ייחודי. תפרחתו כוללת שזרה – ציר מעובה שעליו מסודרים הפרחים הנקביים והזכריים – והיא עטופה בעלה מתחל בגוון ארגמן כהה. הפרח מפיץ ריח המזכיר פירות תוססים, שמושך אליו זבובי תסיסה בחיפוש אחר מזון. אך במקום לתגמל אותם בצוף, הלוף כולא אותם בתוך התפרחת למשך שעות.
בשלב הראשון, כאשר הפרחים הנקביים מבשילים, הזבובים שנכנסו נלכדים בין זיפים המונעים מהם לצאת. אם הם כבר ביקרו בפרח אחר, הם מעבירים את האבקה שנדבקה לגופם לפרחים הנקביים. רק בשלב הבא, כשהפרחים הזכריים מבשילים, הזיפים נובלים, הזבובים משתחררים – וכך הם ממשיכים את מעגל ההאבקה.
היכן נמצא? הלוף הארץ-ישראלי נפוץ בחורש הים-תיכוני, בעיקר בצל עצים, וניתן למצוא אותו בשמורות כמו מעיינות בניאס, נחל פרת, הר כרמל, הר מירון, נחל שילה, נחל דולב, הר גריזים והגלבוע.
גדילן מצוי – הפרח שמשתף פעולה עם נמלים
פרחי בר רבים נשענים על הרוח או על חרקים להפצת הזרעים שלהם, אך חלקם פיתחו אסטרטגיה מתוחכמת יותר – הם מגייסים את הנמלים לעזרה. לגדילן המצוי, אירוס הארגמן ולשון-שור נגבית יש זרעים המצוידים בגופיף שומני קטן הנקרא אליוזום (elaiosome), המהווה מקור מזון מושך עבור נמלת הקציר. הנמלים אוספות את הזרעים ונושאות אותם לקן, שם הן צורכות את האליוזום ומותירות את הזרע בשלמותו. לאחר מכן, הן משליכות את הזרעים מחוץ לקן, ובכך מסייעות להפצתם באדמה פורייה ועשירה בחומרי הזנה.
היכן נמצא? הגדילן המצוי הוא אחד הצמחים הנפוצים בישראל וניתן למצוא אותו במגוון בתי גידול, בעיקר באזורים עם רעייה אינטנסיבית שבהם הוא אינו נאכל על ידי בקר בשל עליו הקוצניים. הוא נפוץ בשמורות כמו הר כרמל, עין אפק, הירקון, נחל פרת, החולה, ארבל, יהודייה, הגלבוע ותל יצחק.
שמשון סגלגל – הפרח שחי בשותפות עם פטריות הכמהין
לא כל הצמחים יכולים לשרוד באדמות עניות בחומרי הזנה, אבל מיני שמשון, ובהם שמשון סגלגל, שמשון יושב ושמשון קהירי, מצאו דרך מיוחדת להתגבר על המחסור במינרלים – הם חיים בסימביוזה עם פטריות כמהין. מערכת יחסים זו נקראת מיקוריזה, ובה הפטרייה מתחברת לשורשי הצמח ומסייעת לו לספוג מינרלים מהקרקע. בתמורה, השמשון מספק לה חומרים אורגניים הנוצרים בתהליך הפוטוסינתזה.
הקשר הזה תורם לא רק לצמח ולפטרייה, אלא גם לבעלי החיים בסביבה – פטריות הכמהין מדיפות ריח חזק שמושך צבאים, אשר חופרים באדמה כדי לאכול אותן. בכך הם מסייעים להפצת נבגי הפטרייה בשטח, ומשמרים את מחזור החיים הייחודי הזה.
היכן נמצא? שמשון סגלגל נפוץ בעיקר בחולות מישור החוף והנגב הצפוני, וניתן למצוא אותו בשמורות טבע כמו חולות עגור, חולות קיסריה, חולות פלמחים, גברעם, בני ציון ובארי. פטריות הכמהין הקשורות אליו התגלו בעיקר באזור ניצנה.
לאורך חודש מרץ, רשות הטבע והגנים מציינת את 'חודש שמירת הטבע' – והשנה בסימן שמירה על פרחי הבר. בחודש שמירת הטבע הציבור מוזמן להצטרף ולקחת חלק חשוב בשמירת פרחי הבר והטבע. מפעילויות לכל המשפחה, דרך תחנות מידע והסברה ועד התנדבות וביצוע פעולות לשמירה על הטבע בעצמכם – בוא לקחת חלק בעשייה, עם פרחי הבר יש צבע למחר! מידע נוסף על חודש שמירת הטבע, פרחי הבר, ההתנדבויות האפשריות והפעילויות המתקיימות, ניתן למצוא באתר רשות הטבע והגנים.