
בנק ישראל פרסם היום (שני) נתונים עדכניים המצביעים על עלייה משמעותית של כ-9.9 מיליארד דולר ביתרות המט"ח במהלך שנת 2024. נכון לסוף השנה, הסתכמו היתרות ב-214.6 מיליארד דולר, בין היתר בזכות רווחים מהחזקת מניות ותקבולי ריבית מאג"ח ממשלתיות ותאגידיות.
לפי הבנק, שנת 2024 התאפיינה בהמשך מגמה חיובית בשוקי ההון העולמיים, עם עליות במרבית מדדי המניות והאג"ח התאגידיות. זאת, על רקע צמיחה כלכלית עולמית יציבה, אם כי רמות האינפלציה נותרו גבוהות מהיעדים שהציבו הבנקים המרכזיים, מה שעשוי להאט את קצב הפחתת הריבית במדינות מפותחות. בנוסף, השווקים הושפעו גם מעלייה בסיכון הגיאו-פוליטי ואי-ודאות פוליטית בכמה מדינות מובילות.
עוד באתר:
הרכב יתרות המט"ח והשפעות השוק
הרכב הנכסים של יתרות המט"ח בסוף 2024 כלל 67% אג"ח ממשלתיות, 23% מניות ו-10% אג"ח תאגידיות. מאז שנקבע ב-2015 כי הרמה הרצויה של יתרות המט"ח עומדת על 70-110 מיליארד דולר, עבר המשק הישראלי תמורות כלכליות ופיננסיות משמעותיות.
בין ההתפתחויות הבולטות נרשמה כמעט הכפלה של תיק הנכסים של הציבור, זינוק של פי ארבעה במחזורי המסחר בשוק המט"ח והכפלת שווי ההחזקות של משקיעים זרים בבורסה המקומית. במקביל, התחזקו סיכונים גיאו-פוליטיים שהובילו להערכה מחודשת של צורכי המט"ח של המדינה במצבי חירום.
בעקבות השינויים הללו, בנק ישראל עדכן את טווח היתרות הרצוי, שהועלה ל-130-170 מיליארד דולר. נכון לעכשיו, היתרות בפועל נמצאות ברף גבוה משמעותית מהטווח הזה, מה שמעניק למשק הישראלי יציבות פיננסית ויכולת תגובה למצבי חירום עתידיים.