
מסמך חסר תקדים פורסם אתמול בלונדון על ידי ועדת הפרלמנט הבריטית לענייני ישראל-בריטניה, ובו ממצאים קשים ביותר על הטבח שביצע חמאס בדרום הארץ, במהלך שבת שמחת תורה ה'תשפ"ד (7 באוקטובר 2023).
לפי הדו"ח, מדובר ב"מתקפת הטרור הרצחנית ביותר שנרשמה מאז ימי השואה" – במהלכה נהרגו 1,182 בני אדם, נפצעו אלפים, ו-251 נחטפו אל תוך שטח רצועת עזה. "ההיקף, האכזריות, והשיטתיות שבה פעל חמאס, מבדילים את האירוע הזה מכל סבב לחימה או פעולה צבאית אחרת במזרח התיכון", נכתב בדו"ח.
עוד באתר:
עדים למראות קשים: "שעות של תופת"
על פי הנתונים שהוצגו, המחבלים חדרו לכ-32 ישובים וערים בדרום הארץ, פשטו על קיבוצים, מושבים, יישובים חקלאיים, פסטיבלי מוזיקה ואתרים צבאיים. עדי ראייה תיארו שעות של תופת חסרת רחמים, כאשר לוחמי חמאס פעלו "ללא הבחנה בין גברים, נשים, ילדים ותינוקות".
בדו"ח מתוארת "שיטה עקבית של פגיעה באזרחים חסרי ישע", תוך הצתת בתים, הרג קר-רוח וטקטיקות שמטרתן "להשפיל ולהטיל אימה חסרת תקדים". חלק מהעדויות כללו תיאורים של מעשים חמורים, שאין הדעת סובלת, אשר נרמז כי בוצעו תוך זלזול מוחלט בקדושת החיים, וגרמו לסבל רב מעבר לפגיעה הפיזית עצמה.
עדויות שוברות לב: "הגנה על הילדים בגופם"
בין העדויות המצוטטות בדו"ח, תואר סיפורם של הורים שהגנו על ילדיהם בגופם, תוך שהם משלמים על כך בחייהם. אחת האמהות שניצלה סיפרה: "החזקתי את בתי הקטנה ולא העזתי לזוז, כל קול קטן היה עלול להסגיר אותנו. כך חיכינו שעות".
סיפורים נוספים מספרים על חברי כיתות כוננות ויחידים שפעלו במסירות נפש להצלת שכניהם, לעיתים תוך ירי כבד, כשברשותם אמצעים בסיסיים בלבד.
מקרי ביזה והשחתת קודש: "בתים חוללו, ספרי תורה הושחתו"
דו"ח הוועדה מדגיש תופעה חמורה של ביזה נרחבת: מחבלים חדרו לבתי מגורים, רוקנו תכולות, גנבו רכוש אישי יקר ערך – ולעיתים אף פגעו בבעלי החיים של המשפחות הנרצחות. חלק מהכתובות שנמצאו על קירות הבתים לאחר המתקפה כללו את הביטוי "שלל לאללה", דבר המלמד על האידיאולוגיה שעמדה מאחורי מעשה השוד והחילול.
בתי כנסת שהיו ביישובים שנכבשו חלקית או נהרסו, שימשו למעשי ביזיון. בספרי התורה ובמזוזות, שהיו תלויים בפתחי הבתים, נעשה שימוש לצורכי השפלה. יש לציין כי לפי ממצאי הוועדה, הפגיעה ברכוש הקודש הייתה מתועדת ונעשתה בהפגנתיות.
השבויים: "חיים בצל פחד מתמיד"
הדו"ח מצביע על שיטת חטיפה אכזרית, בה נלקחו מאות אזרחים לשטחי הרצועה, בהם ילדים, נשים וזקנים. תיאורים קשים מובאים על אופן החזקתם של החטופים, בתנאים קשים, תוך ניתוק מוחלט ממשפחותיהם. ניצולים ששבו מהשבי העידו על שעות ארוכות של פחד, איומים חמורים, והתמודדות עם מציאות נפשית ופיזית קשה ביותר.
ניצולה אחת תיארה: "ידענו שכל תנועה לא במקום תוביל לסכנה לחיים. רק תפילה בלב החזיקה אותנו".
סיפורי גבורה: "עמדו כחומה בצורה"
לצד המראות הקשים, הדו"ח מדגיש סיפורי גבורה רבים. חברי כיתות הכוננות ביישובים השונים, אנשי ביטחון, חובשים ואזרחים מן השורה, נלחמו לעיתים בגופם החשוף כדי לעצור את המחבלים ולהגן על השכנים.
דוגמה לכך היא קבוצת תלמידי ישיבת ההסדר בשדרות, שהגנה במשך שעות על עשרות תושבים שהתבצרו עמם במקלט, עד שחולצו על ידי כוחות צה"ל.
סיפורים אחרים מספרים על חובשים ופרמדיקים שהמשיכו להעניק טיפול תחת אש מסכנת חיים, תוך הקרבת עצמם למען פצועים וחולים.
קריאה לצדק בינלאומי: "פשעים נגד האנושות"
ועדת הפרלמנט הבריטית קוראת במסקנותיה להכרה בינלאומית ברשימת פשעי חמאס כ"פשעים נגד האנושות", ודורשת מבית הדין הבינלאומי בהאג להוציא צווי מעצר נגד מנהיגי הארגון.
עוד מבקשת הוועדה ממדינות אירופה וארה"ב להכניס את חמאס לרשימת ארגוני טרור על כל זרועותיו, ולהפעיל סנקציות כלכליות קשות על תומכיו.
"לא רק עניין של ישראל, אלא של האנושות כולה"
לסיום, מדגישים חברי הוועדה הבריטית כי "מדובר לא רק במתקפה על מדינת ישראל, אלא במתקפה על הערכים הבסיסיים של האנושות כולה".
לדבריהם, "העולם החופשי לא יכול להרשות לעצמו לעמוד מנגד, כפי שעשה בזמנים אפלים בעבר. מדובר במבחן מוסרי, שעל כל אומות העולם לעמוד בו".