
בשיחה מרתקת עם המגישה יונת קפלן, שיתפה בת שבע דרגן את תפיסת עולמה לגבי המשמעות האמיתית של המושגים "גלות" ו"גאולה" בחיינו היומיומיים, ואיך כל אחד מאיתנו יכול לצאת ממצב של "גלות אישית" לחירות אמיתית.
"השלב הראשון זה להבין שזה בידיים שלנו", פתחה דרגן את דבריה. "זה באמת הסכמה לצאת מהמקום הקורבני שדרך אגב הוא נורא נוח".
עוד באתר:
לדבריה, בזמנים מאתגרים כמו מלחמה או משבר, אנשים נוטים להתחלק לשתי קבוצות עיקריות: אלה שמתלוננים ומאשימים גורמים חיצוניים במצבם, ואלה שלוקחים אחריות ופועלים למרות הנסיבות. "יש את אלה שמתלוננים – עשו לי, לקחו לי, המדינה לא נתנה לי, החרדים, השמאלנים, הימנים, בעיקר הממשלה. מישהו אשם".
דרגן מסבירה שתפיסת העולם הקורבנית היא למעשה מצב של "גלות" – כשאדם מרגיש שמישהו אחר צריך לפתור את בעיותיו, ושהוא חסר יכולת להשפיע על חייו. "הם אומרים שמישהו יפתור לי את הבעיות. אני נמצא בגלות שמישהו יוציא אותי לגאולה. הם גם לא מגיעים לארץ המובטחת, הם נשארים במדבר".
מהי אם כן הגאולה לפי תפיסתה? "ההבדל בין מי שבגלות לבין מי שבגאולה זה האם הוא משתמש בזכות הבחירה שלו או לא משתמש בזכות הבחירה שלו", היא מדגישה. "אתה יכול לגור בבית ענק ולכאורה להיות חופשי ומאושר, אבל להיות שבוי לגמרי, כי אתה לא משתמש בזכות הבחירה שלך", הוסיפה.
דרגן מדגישה שהבחירה כרוכה גם באחריות ובנכונות להתמודד עם תוצאות: "לבחור זה לא כיף, כי לבחור זה אומר שאני מוותרת על משהו אחר וגם שאני צריכה לקחת אחריות על התוצאות".
כששאלה אותה קפלן כיצד יוצאים מגלות לגאולה, הסבירה דרגן: "הקדוש ברוך הוא מחכה לאיזושהי הצהרת כוונות שלנו. פתחו לי פתח… קומי ותגידי שאת מוכנה לבחור, ולבחור זה אומר שזה תמיד משהו אחד על פני דבר אחר, ואת מוכנה לעשות את המאמץ שלך".
האזינו לשיחה המלאה, מתוך התוכנית 'הבמה שלך' בהגשת יונת קפלן: