
אמש התקבלה שאלה נוקבת מאחד המאזינים בתוכנית 'מבט לחיים', המשקפת את הבלבול והמתח שחשים רבים בציבור החרדי סביב השימוש במכשירי סמארטפון ודומיו. השאלה עסקה בסתירה לכאורה בין ההכרזות החמורות נגד השימוש בסמארטפונים – אפילו מוגנים – לבין המציאות שבה רבים, כולל חרדים שומרי תורה ומצוות, משתמשים בהם. הרב ג'ייקובסון, בנועם ובבהירות האופייניים לו, השיב תשובה מאוזנת המשלבת הבנה הלכתית, רגישות אנושית ונאמנות לאמת התורה.
השאלה: "האם אני פושע כשאני משתמש בסמארטפון?"
המאזין הציג את דילמתו: "אני רואה מודעות רחוב, עיתונות, דרשות והרצאות על גודל האיסור להשתמש בסמארטפון, אפילו מוגן. כתוב שזה 'יהרג ואל יעבור', שאני פסול לעדות, ממש האיסור החמור ביותר בתורה. אבל אני רואה שרבים, אפילו חרדים ודתיים לכל דבר, משתמשים בו. אפילו בתוכנית שלכם מקבלים הודעות בווטסאפ, וזה דורש סמארטפון. אני מרגיש מבולבל – האם גדולי התורה מדברים רק כהוראה כללית, וביחידות נותנים היתר? איך אני אמור לדעת מה רציני? אני מוכן למסור נפש על איסורים אמיתיים, אבל לא רוצה לבזבז אנרגיה על משהו שיכול להועיל לי".
עוד באתר:
המאזין הוסיף והשווה בין מכשירים שונים: "למה טלפון כן מותר? מצלמה? MP3? PC? GPS? למה הכל צריך להיות נפרד? נפשי בשאלתי, עזור לי להבין מה עליי לעשות".
הרב ג'ייקובסון שיבח את השאלה ופתח בתשובה כללית ומדודה: "אלה שמכריזים שזה 'יהרג ויעבור' כמו גילוי עריות, שפיכות דמים ועבודה זרה, או שאתה פסול לעדות – אני לא יודע על זה. אני צריך לראות מקורות בשולחן ערוך. הכרזות עם דרמה כזו אני לא כל כך מבין". הוא הבהיר כי לא יגיב ישירות על התבטאויות ספציפיות שלא נראה לו שמגיעות מפוסקים מוסמכים, והעדיף להתמקד בעצם העניין.
"מובן ופשוט שסמארטפון מביא אפשרויות רבות, אבל גם סיכונים גדולים", אמר הרב. הוא פירט את הסכנות: "יש הזדמנות לאנשים, נשים, בני נוער ובחורים להשתמש בו לדברים לא טובים ולא מוסריים. גם מי שנזהר – יש התמכרות. אנשים מבלים שעות על גבי שעות על המכשיר, וזה מסלק אותם מחיי היומיום – מבן הזוג, מהילדים, מתורה וממצוות". הוא הביא דוגמה מוחשית: "אשתי סיפרה לי על אמא שלוקחת את הילדה מבית הספר, והילדה רוצה לדבר, אבל האמא עסוקה בסמארטפון – אולי קונה נעליים לפסח, אבל הילדה נשארת בלי תשומת לב".

עם זאת, הרב הדגיש כי יש להכיר גם בצורך המעשי: "היום לנהל ביזנס – מכולת, נדל"ן, הוצאת ספרים – בלי אינטרנט זה קשה מאוד. יש המון יהודים חרדים שמשתמשים בו לצורך אמיתי". הוא התנגד להגזמות: "לא צריך לשקר ולומר שזה כמו עבודה זרה או גילוי עריות – זה שטויות והבלים. יהדות זה אמת, והשם נתן לנו תורת אמת. יש דברים אסורים בהחלט, יש מותרים בהחלט, ויש דברים שתלויים בנסיבות".
הרב הציע פתרון מעשי: "תדבר עם רב, פוסק או משפיע שאתה מעריך, שמבין את חייך ואת צרכיך – אם זה לעבודה, למשפחה, לילדים בחו"ל שצריך קשר איתם. תשאל בצורה פתוחה ומכובדת, ותקבל הדרכה שתהיה לפי ההלכה ולטובתך". הוא הדגיש את חשיבות הזהירות, אך בלי להפוך את הנושא לדרמה מיותרת: "המון רבנים ואנשים חשובים משתמשים בו, וזה לא אסור כשצריכים את זה".
הרב ג'ייקובסון חתם את תשובתו בתקווה: "אני מקווה שזה פתח שביל זהב להתנהג לפי רצון השם". תשובתו שיקפה גישה חרדית אותנטית – נאמנות להלכה ולערכי התורה, לצד הבנה של המציאות המודרנית והצרכים האישיים של כל יהודי. הוא קרא למאזינים להימנע מפחד מיותר ולהתמקד בדרך מאוזנת, תוך שמירה על קשר אישי עם רב שיכול להדריך בדרך התורה והאמת.
האזינו לדברים המלאים בתוכנית 'מבט לחיים' בהגשת הרב יוסף יצחק ג'ייקובסון ב'קול חי':