
שאלה נוקבת שהגיעה אל הרב יוסף יצחק ג'ייקובסון חושפת את התמודדותה של אישה צעירה עם ספקות באמונה. היא גדלה באווירה של עבודת השם מתוך פנימיות ושמחה, אך ויכוח עם אדם שעזב את הדת גרם לה לערעור עמוק. אותו אדם שאל אותה כיצד היא יודעת בוודאות כי יש אלוקים – האם רק משום שכך נאמר לה? וכשהשיבה שהיא חשה את נוכחותו, השווה זאת להרגשה דומה של מאמינים בדתות אחרות. השאלה עוררה בה בלבול: האם רגשותיה אכן משקפים אמת אבסולוטית?
הרב ג'ייקובסון השיב כי החיים הם שילוב של רגש ושכל. הקדוש ברוך הוא ברא את האדם עם לב לחוות אהבה, אמפתיה וקרבה, אך גם עם מוח שמסוגל לנתח, להבין ולברור את האמת מתוך השפע הרגשי. התורה מציינת כי "וידעת היום והשבות אל לבבך" – הידיעה קודמת לחוויה הרגשית, משום שרגש לבדו אינו תמיד אמין. ללא הכוונת השכל, הוא עלול להטעות.
עוד באתר:
לדבריו, הוכחות לקיומו של הבורא אינן מבוססות רק על תחושה פנימית, אלא על הסתכלות מדעית והגיונית. עולם הטבע משקף חכמה עמוקה: מהתפקוד המורכב של תא יחיד ועד הסדר הקוסמי, כל פרט מעיד על תכנון מכוון. הרב סיפר על צעיר שהצהיר על אתאיזם ושאל כיצד ניתן להאמין ב'אמונה עיוורת'. הרב השיב לו: "אין לי מספיק אמונה כדי להיות אתאיסט" – שכן האמונה באי-קיומו של בורא דורשת התעלמות מכמות עצומה של עדויות למציאותו.
גם מסירת התורה ביהדות ייחודית בהשוואה לדתות אחרות. אין אף דת אחרת שטוענת להתגלות אלוקית המונית בפני מיליונים, כפי שארע במעמד הר סיני. דתות אחרות בנויות על עדות פרטנית של יחידים, אך בתולדות ההיסטוריה לא הועלתה אף טענה דומה ליהדות, משום שאין אפשרות לזייף סיפור כזה. גם הנצרות והאסלאם מקבלים את האמת של מעמד הר סיני, אך טוענים כי נוספו עליו חידושים – מה שסותר את מה שהתורה עצמה מצהירה על נצחיותה.
לכן, מסכם הרב ג'ייקובסון, אין לפחד משאלות באמונה, משום שהתשובות נטועות בהיגיון, לא רק ברגש. שילוב בין שכל לרגש יוצר אמונה יציבה, שאינה מתערערת בקלות מפני ספקות או תחושות רגעיות. האמת אינה תלויה בתחושה האישית בלבד, אלא מתבססת על מסורת, הוכחות, ותשתית לוגית איתנה.
האזינו לדברים המלאים מתוך 'מבט לחיים' בהגשת הרב יוסף יצחק ג'ייקובסון ב'קול חי':