תנועת יציאה מתמשכת של פלסטינים מרצועת עזה ממשיכה, כאשר קבוצה נוספת של חולים ופצועים יצאה הבוקר (חמישי) דרך מעבר כרם שלום לקבלת טיפול רפואי באיחוד האמירויות. מדובר בקבוצה של כ-200 בני אדם, המצטרפים לעשרות אלפים שכבר עזבו את הרצועה מאז תחילת המלחמה.
בתוך כך, דוח חדש ומקיף של מכון ראנד – מכון מחקר אמריקני המייעץ לממשלות ולגופים בינלאומיים – מציג תמונה קודרת של ההרס ברצועה ותחזית פסימית לגבי יכולת השיקום. על פי הדוח, שפורסם הבוקר, כ-5% מאוכלוסיית הרצועה (כ-115 אלף תושבים) כבר יצאו ממנה עד אמצע 2024, ומחקרים מראים כי מי שעוזבים בנסיבות כאלה בדרך כלל אינם חוזרים במשך עשור או יותר.
עוד באתר:
הדוח מתאר הרס חסר תקדים: 90% מ-2.2 מיליון תושבי הרצועה הפכו לעקורים במהלך המלחמה, ו-70% מהבתים נהרסו או ניזוקו. ברחבי עזה פזורים כ-42 מיליון טונות של הריסות שיש לפנות.
"מאות אלפי עזתים יצטרכו מקלטים זמניים למשך עשור או יותר, בזמן שבתיהם נבנים מחדש," מציינים חוקרי המכון, בדוח שפורסם באתר Ynet, המעריכים כי שיקום הרצועה יימשך עשורים ויעלה למעלה מ-50 מיליארד דולר. "אם עזה תיבנה בקצב שנבנתה מאז 1948, זה ייקח 80 שנה," מציין הדוח.
במקביל, העיתון הלבנוני "אל-אחבאר" דיווח הבוקר על מגעים בין ארה"ב למצרים בתיווך איחוד האמירויות, במטרה להגיע להסכמות לגבי עתיד הרצועה. על פי הדיווח, באמירויות מתגבשת הצעה שתאפשר למחבלים מארגוני הטרור לצאת למדינה שלישית (שאינה מצרים) בתיאום עם ישראל, כאשר הם לא יורשו לחזור, בעוד משפחותיהם יוכלו להישאר ברצועה אם ירצו בכך.
הדיווח מתיישב עם ידיעות קודמות על תוכנית מצרית לרצועת עזה שאומצה על ידי הליגה הערבית, אך לא זכתה לתמיכה מצד ישראל או ארה"ב. על פי העיתון, מצרים מביעה חשש מעקירת פלסטינים לשטחה בשל ההשלכות האפשריות על ביטחונה הלאומי.
המציאות הקשה ברצועה והתנאים הבלתי אפשריים מובילים יותר ויותר תושבים לחפש עתיד מחוץ לגבולותיה, כאשר איחוד האמירויות והמדינות במפרץ מתחילות לקלוט פלסטינים, בעיקר פצועים וחולים הזקוקים לטיפול רפואי דחוף.