
מוצרי החלב המפוקחים צפויים להתייקר בכ-1.5% בתחילת חודש מאי, כך על פי הערכות בשוק. ההתייקרות נובעת מעליית מחיר החלב הגולמי שהמחלבות משלמות לרפתנים, וזאת לאחר שכבר במאי אשתקד עלו המוצרים המפוקחים ב-4.49%.
ביום שלישי הקרוב יעלה מחיר החלב הגולמי ב-7 אגורות לליטר, ויעמוד על 2.47 שקלים לליטר – עלייה של 1.22% לעומת העדכון האחרון במאי שעבר. בעקבות העלייה, ועדת המחירים תתכנס בשבועות הקרובים ותקבע את שיעור העלאת המחירים למוצרי החלב שבפיקוח.
בניגוד לעבר, ההתייקרות הפעם תיכנס לתוקף באופן אוטומטי בתחילת מאי, זאת בהתאם להחלטת שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מלפני שנתיים, להעביר את עדכון המחירים לצרכן למנגנון אוטומטי שאינו מצריך את אישור שרי האוצר והחקלאות.
עוד באתר:
מדובר בעלייה נוספת בשרשרת התייקרויות של מוצרי החלב בשנים האחרונות. בספטמבר 2022 התייקרו מוצרי החלב שבפיקוח ב-4.9%, ואחריהם העלו המחלבות את מחירי המוצרים שאינם בפיקוח בשיעור דומה. במאי 2023 זינקו המחירים בכ-10%, ובמאי אשתקד התייקרו המוצרים המפוקחים ב-4.49%, כך על פי הדיווח ב'כלכליסט'.
הסיבה העיקרית להתייקרות הקרובה היא מיעוט הגשמים בחורף האחרון, שהוביל לזינוק במחיר החיטה המשמשת כמזון לפרות. ההערכות בשוק הן שמחיר החיטה ימשיך לטפס בחדות במהלך השנה הקרובה, מה שעלול לגרור התייקרויות נוספות במחירים לצרכן.
ועדת היישום, הקובעת את מחיר המטרה, כללה במחיר החדש עלייה של כ-0.9 אגורות בסעיפי עבודה, כ-2.5 אגורות בהוצאות משתנות, וכ-4 אגורות בהתחשבנות רבעונית. בנוסף, הוסיפה הוועדה מקדמה של 2 אגורות, המוגדרת כ"ירייה קדימה" – כלי שנועד למתן עלייה חדה יותר שצפויה ברבעון הבא.
תוספת זו נועדה למנוע דרישה עתידית של המחלבות להעלות שוב את מחירי המוצרים המפוקחים בשנה הנוכחית. זאת בהתאם למנגנון המחירים הקובע כי מחירי המוצרים המפוקחים – ובהם חלב ניגר בקרטון ובשקית, גבינה לבנה, שמנת מתוקה וחמוצה, גיל, אשל וגבינה צהובה באחוזי שומן שונים – יעלו אם בחלוף שנה מאז העלאת מחירם עלה מחיר המטרה ב-1%, או אם חלה עלייה של 3% במחיר המטרה בתוך חצי שנה.
במשרד החקלאות פועלים כעת לקדם צעדים שיוכלו לבלום את ההתייקרויות הבאות של מחיר המטרה. בין היתר, זיהו במשרד כי השנה השחונה הובילה למחסור בתחמיץ חיטה המשמש להזנת הפרות, ומתכננים לפרסם נוהל תמיכה בהיקף 10 מיליון שקל לעידוד זריעת תירס למספוא בשטח של 50 אלף דונם, כתחליף לתחמיץ חיטה.
בנוסף, בוחנים במשרד טיפול במחירי המים, שהשימוש בהם להשקיה יעלה בשל הירידה בכמויות הגשמים, וכן אפשרות ליבוא חיטה להזנת פרות לתקופה מוגבלת, בכפוף לאישור השירותים להגנת הצומח.
ניסיון העבר מראה שהעלאת מחירי המוצרים המפוקחים עלולה להוביל גם להעלאת מחירי המוצרים שאינם תחת פיקוח, ואף לפתוח גל התייקרויות חדש, שאליו עשויים להצטרף יצרנים בקטגוריות מזון נוספות.