
במיאנמר נמשך היום מבצע החיפוש וההצלה בתקווה למצוא ניצולים, יומיים לאחר רעידת האדמה האדירה בעוצמה 7.7 דרגות שגרמה למותם של יותר מ-1,600 איש שם ו-17 בני אדם לפחות בתאילנד השכנה. אך מומחים מזהירים שהמספרים האמיתיים עלולים להיות מזעזעים הרבה יותר.
המכון הגאולוגי של ארה"ב (USGS) מעריך כי מניין הקורבנות במיאנמר יגיע ל-10,000 עד 100,000 איש. הערכה מחרידה זו מבוססת על עוצמת הרעש, קרבת המוקד לפני הקרקע (עומק של כ-10 קילומטרים בלבד) ותנאי הבנייה הירודים באזורים שנפגעו.
"אני מחפש עוד גופות, אני יודע שניצולים לא יכולים להיות כאן", סיפר ווין לווין, בעל מסעדה ממנדליי, העיר השנייה בגודלה במיאנמר הסמוכה למוקד הרעש, בעודו מפלס דרכו בין ההריסות במקום עבודתו ההרוס. "לפחות שבעה בני אדם נהרגו כאן".
עוד באתר:
רעידת האדמה גרמה לקריסת בנייני מגורים וגשרים, לסדקים בכבישים ולהתמוטטות מגדל הפיקוח בנמל התעופה בבירה נייפידאו. בתמונות לוויין נראה הרס נרחב בבניינים היסטוריים רבים, חלקם בני מאות שנים. מאז הרעש ביום שישי פקדו את האזור רעידות משנה רבות, שהחזקה בהן הייתה בעוצמה 6.7 והתרחשה דקות אחרי הרעש הראשון.
סיוע מועט מגיע למדינה המבודדת
למרות שבשעות האחרונות גבר זרם הסיוע הבינלאומי, לאזורים רבים במדינה המשוסעת לא הגיע שום סיוע, ויש חשש שממדי ההרס שיתגלו בהם כשתגיע העזרה יהיו עצומים. בכמה מהאזורים שספגו את הפגיעה הקשה ביותר במיאנמר כמעט אין סיוע של השלטונות, והתושבים נאלצים לדאוג לעצמם לבדם.
"מה שאנחנו רואים כאן זה הרס נרחב – בניינים רבים קרסו, ברוב העיירה אין חשמל וגם מי השתייה אוזלים. לא קיבלנו שום סיוע ואנחנו לא רואים שום איש חילוץ. יש אלפים שקבורים מתחת להריסות", סיפר האן זין, תושב העיירה סגאינג שליד מוקד הרעש.
האו"ם הזהיר כי מחסור קריטי בציוד רפואי פוגע במאמצי ההצלה במיאנמר, שבה עוד לפני הרעש נשקפה סכנת רעב לכ-15 מיליון איש, כשליש מהאוכלוסייה.
מלחמת אזרחים מקשה על הגשת סיוע
לצד ההתמודדות עם האסון הטבעי, מיאנמר שרויה במלחמת אזרחים מאז ההפיכה הצבאית ב-2021, שבה הודחה הממשלה הנבחרת של כלת פרס נובל לשלום אונג סן סו צ'י. הלחימה פגעה קשות בכלכלה המקומית, הפכה יותר מ-3.5 מיליון בני אדם לפליטים וגרמה לקריסת שירותים שונים, בין השאר הרפואיים.
אמש הכריז ארגון מורדים גדול המתנגד לשלטון החונטה הצבאית על הפסקת אש חלקית למשך שבועיים, כדי להקל את מאמצי הסיוע. "ממשלת האחדות הלאומית" (NUG) הודיעה כי הזרוע הצבאית שלה, "כוח ההגנה של העם", ישעה את התקיפות שלו באזורים שנפגעו ברעש וישתף פעולה עם ארגוני סיוע בינלאומיים.
אולם צבא החונטה המשיך בתקיפות גם לאחר הרעש, והפציץ בין השאר שלושה יעדים במדינת המחוז הצפונית קיין. "זה לא פחות ממדהים שצבא מיאנמר ממשיך להטיל פצצות כשאנחנו עדיין מנסים להציל אנשים אחרי הרעש", אמר טום אנדרוז, השליח המיוחד של האו"ם למיאנמר.
בתאילנד: אסון באתר בנייה בבנגקוק
רעידת האדמה הורגשה עד לבנגקוק, בירת תאילנד השכנה, ושם קרס בניין בן 30 קומות שהיה עדיין בבנייה. עד כה הודיעו הרשויות על 11 הרוגים, אבל לפי הערכות כ-80 פועלי בניין לכודים בין ההריסות, והסיכוי לחלץ מי מהם בחיים פוחת ככל שחולפות השעות.
אנשי החילוץ הביאו למקום דחפורים, כלבי גישוש ורחפנים בעלי יכולות הדמיית חום כדי לאתר סימני חיים. הבוקר דווח כי המחלצים זיהו סימני חיים מאדם אחד מתחת להריסות, ורובוט הובא לזירה כדי לסייע להם למצוא דרך להגיע אליו.
לפי הנתונים הרשמיים בתאילנד, לפחות 17 בני אדם נהרגו בבנגקוק, עוד 32 נפצעו ו-83 מוגדרים נעדרים. הרעש גרם לסדקים ופגיעות גם בבניינים רבים אחרים, והרשויות הודיעו כי החל מהיום ישלחו צוותי מומחים לתקן מאות מבנים.
בשעות האחרונות הגיעו למיאנמר צוותי סיוע וציוד מתאילנד, הודו, סין, סינגפור, דרום קוריאה ומלזיה, והתקווה היא שהם יחישו וייעלו את מאמצי ההצלה.