
בנק ישראל הודיע על כניסתו לתוקף של מתווה הקלות כספיות מקיף, במסגרתו יוזרמו 3 מיליארד שקל ישירות למיליוני לקוחות במערכת הבנקאית במהלך השנים 2025–2027. המתווה, שנבנה על בסיס עקרונות וולונטריים והתקבל על ידי כלל הבנקים המסחריים, נועד לתת מענה מיידי לציבור הרחב לנוכח הרווחיות הגבוהה של הבנקים בשנים האחרונות והמציאות הכלכלית המורכבת בעקבות מלחמת "חרבות ברזל".
בהתאם למתווה, יוקצו 1.5 מיליארד שקל בכל אחת משתי שנות התכנית – החל מהרבעון השני של 2025 ועד לסיומו של הרבעון הראשון ב-2027. מדובר בהקלות כספיות שיינתנו במגוון תחומים: חיובי עמלות, הלוואות, וניהול חשבון העו"ש. מרבית ההטבות יוענקו ללקוחות באופן אוטומטי, ללא צורך בפנייה יזומה מצד הלקוח.
נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון, הדגיש כי המהלך תואם את מדיניות הבנק לעידוד תחרות והגברת שקיפות מול הלקוחות. לדבריו, בנק ישראל ממשיך לפעול לחיזוק עמדת הצרכן הבנקאי ומתן מענה מיידי לצורכי משקי הבית והעסקים הקטנים. המפקח על הבנקים, דניאל חחיאשוילי, ציין כי המתווה שם דגש על הגינות וחלוקה ישירה של ההטבות, בהתאם לפרופיל העסקי של כל בנק ולקוחותיו.
עוד באתר:
הבנקים יפרסמו לציבור את פרטי ההקלות באתריהם הרשמיים, ויובטח דיווח פומבי ושקוף במסגרת הדוחות הכספיים, בהתאם להנחיות הפיקוח.
עם פרסום ההודעה הכריז בנק הפועלים על חבילת הטבות ייעודית הכוללת הפחתות בעמלות, תנאים מועדפים בהלוואות והחזרים בחשבונות העו"ש, שיוענקו החל מהרבעון השני של 2025. גם בנק דיסקונט הודיע כי הוא מרחיב את תמיכתו בעסקים הקטנים ובמשרתי המילואים ומעניק להם עד 100% החזר על עמלות וריביות. ההחזר יכול להגיע, לדברי הבנק, ליותר מאלף שקל ברבעון. גם בנק לאומי הודיע על הקלות והטבות ללקוחות פרטיים ועסקיים.
המתווה ייבחן מדי רבעון, תוך אפשרות להארכתו או התאמות נוספות בהתאם לשינויים בשוק, רמות אי-הוודאות הגיאופוליטית והרווחיות של המערכת הבנקאית. לצד ההקלות, ממשיך בנק ישראל לקדם מהלכים רחבים לשיפור התחרות והחדשנות בענף, במטרה לבסס מערכת בנקאית הוגנת, פתוחה ונגישה יותר לציבור.