
שאלה מעניינת שהקריא הרב ג'ייקובסון בתוכנית 'מבט לחיים', עוררה דיון עמוק על דמותו של מרדכי היהודי במגילת אסתר ועל משמעות הקנאות בימינו. השאלה, שהוגדרה על ידי הרב כ"מרתקת ומעוררת מחשבה", עסקה בדילמה: האם הגישה הקנאית של מרדכי, שסירב להשתחוות להמן והוביל לישועת ישראל, היא מודל לחיקוי גם בדורנו, או שמא היא הייתה ייחודית לזמנה?
המאזין כתב כי בכל שנה, בתקופת חודש אדר וניסן, הוא מתחבט בשאלה זו. הוא שיבח את מרדכי כ'גיבור המגילה', שהפגין נחישות וסירב להתפשר על עקרונותיו, מה שהוביל לניצחון על המן. עם זאת, הוא העלה תהייה: "קשה להתעלם מהעובדה שהוא פעל מתוך גישה של קנאות, לא חיפש פשרות, ועמד בעוז מול הרשע גם במחיר גזירת השמדה על כל היהודים". המאזין שאל כיצד יש להסתכל על כך כיום – האם הקנאות היא הדרך הנכונה, והאם הקנאים של ימינו הם אלה שיש ללכת בעקבותיהם? או שמא יש ללמוד ממרדכי גישה שונה, ואם כן, מהו הלקח לדורנו?
עוד באתר:
הרב ג'ייקובסון פתח את תשובתו בהתלהבות מהשאלה, וציין שהיא מאלצת אותו לחשוב מחדש ולצאת מה"קופסה" המחשבתית. הוא שיתף את המאזינים בתחושתו האישית כי לעיתים, כרב וכמחנך, יש נטייה להיתקע ב"קיפאון תודעתי" – לחזור על אותם דפוסי חשיבה בלי לאתגר את עצמו. הוא ציטט את האדמו"ר מקוצק, שהשווה את הזקנה לחיקוי של קוף, כלומר מצב שבו אדם מפסיק להיות מקורי והופך לגרסה חיוורת של עצמו. "החיים דורשים להיות מקוריים כל יום", אמר הרב, והודה למאזין על השאלה ש"נותנת לי לחשוב מחדש – מי אני, במה אני מאמין".
בהתייחסות ישירה לשאלה, הרב טען כי מרדכי הוא ללא ספק דמות מופת גם לדורנו. "אם לא, הנביאים והחכמים לא היו קובעים את פורים כחג נצחי ולא היו מצווים לקרוא את המגילה בכל שנה", אמר. הוא הדגיש כי ההוראות של מרדכי ואסתר, כחלק מכתבי הקודש, רלוונטיות תמיד. עם זאת, הוא הגדיר את קנאותו של מרדכי כ"קנאות בריאה ויהודית", שונה מהתפיסה הסטראוטיפית של קנאי לא רציונלי. לדבריו, מרדכי הבין כי השתחוויה להמן לא תביא ישועה, אלא תזיק לעם ישראל. הוא השווה זאת לטעויות היסטוריות של יהודים שחשבו כי התבוללות או פשרות עם אויבים יביאו שלום, והזכיר דוגמאות כמו ניסיונות לפייס את יאסר ערפאת, שלדבריו הסתיימו באסון.
"מרדכי לא יכרע ולא ישתחווה – אל תמכור את הנשמה, את האלוקים, את הארץ", אמר הרב, והוסיף כי העולם מעריך יהודים שמכבדים את זהותם, ולא כאלה שמתביישים בה. הוא הבהיר כי מרדכי לא היה קנאי חסר שיקול דעת, אלא מנהיג שהבין עם מי הוא מתמודד. "אפשר להתפשר כשלא מדובר בעקרונות הכי מקודשים של החיים", הסביר, והזכיר את עקרון "דרכיה דרכי נועם" ואת הצורך להתפלל לשלום המלכות. אך כאשר מדובר באיום קיומי, כמו זה שהציב המן, הקנאות של מרדכי היא המופת.
הרב סיים בדוגמה עכשווית, כשהתייחס למנהיגים ישראלים כמו יצחק רבין, אריאל שרון ומנחם בגין, שלדבריו התפשרו עם אויבים מתוך כוונות טובות, אך ללא תוצאות חיוביות. "עד היום יש כאלה שלא למדו את הלקח", אמר, והדגיש כי מרדכי מלמד אותנו לעמוד איתן מול איומים קיומיים.
האזינו לדברים המלאים בתוכנית 'מבט לחיים' בהגשת הרב יוסף יצחק ג'ייקובסון ב'קול חי':