
תופעת גניבות הרכב בישראל לא רק שאינה נבלמת, אלא הולכת וצוברת תאוצה. על פי מחקר עדכני של חברת איתוראן, המתמחה באיתור והשבת כלי רכב גנובים, נרשמה עלייה של 21% במספר ניסיונות הגניבה במהלך הרבעון הראשון של 2025 בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.
המחקר, שהתבסס על נתונים מ-935,000 כלי רכב, מצביע על כך שהביקוש לרכבים גנובים, לצד מחסור בחלקי חילוף בישראל ובשטחי הרשות הפלסטינית, הביא לזינוק של 22% בגניבות הרכב. ימי שלישי ורביעי הם הימים בעלי הסיכון הגבוה ביותר לאובדן רכב, ואילו שבת מתגלה כיום המנוחה גם עבור הפושעים, עם המספר הנמוך ביותר של גניבות. מרבית הגניבות התרחשו בין השעות 5:00-6:00 בבוקר, כשנתיב הבריחה המועדף ממשיך להיות דרך כביש 443 לכיוון רמאללה.
גוש דן בראש טבלת הגניבות
עוד באתר:
ניתוח האזורים המועדים ביותר מגלה כי גוש דן ממשיך להוביל עם 50% מסך כל גניבות הרכב. אזור השרון מדורג שני עם 20%, אזור השפלה עם 10%, הדרום עם 8%, ירושלים ומודיעין עם 8%, אזור הצפון עם 3% ויו"ש עם 1%.
הרכבים המבוקשים ביותר
מבין סוגי הרכבים, ג'יפים וג'יפונים נמצאים בראש רשימת הכלים המבוקשים בקרב הגנבים, ומהווים 51% מהגניבות. רכבים פרטיים מדורגים שניים עם 31%, ואחריהם אופנועים (11%), רכבים מסחריים (5%), משאיות (1%) וכלי צמ"ה (1%). גם לצבע הרכב יש השפעה על הסיכון להיגנב – 44% מהרכבים שנגנבו היו בצבע לבן, 14% אפור, 10% כסוף מטאלי, ושאר הצבעים היוו 32%.
השיטות הנפוצות לגניבה
מרבית הגניבות (64%) התבצעו באמצעות התחברות לשקע ה-OBD של הרכב וקידודו מחדש. 12% מהמקרים התרחשו כאשר הגנבים השיגו את מפתחות הרכב, 12% נפרצו באלימות, ו-11% נגררו או הועמסו ונעלמו מהמקום.
המלחמה בגנבים
על אף ההשתכללות המתמדת של הפושעים, חברת איתוראן מדווחת כי הצליחה להביא למעצרם של 213 חוליות חשודים בגניבות רכב במהלך הרבעון הראשון של 2025 – עלייה של 5% בהשוואה לשנה שעברה. לדברי מנכ"ל איתוראן, ניר שרצקי, מעצרי הגנבים מנעו מהמשק הישראלי הפסדים המוערכים ב-1.1 מיליארד שקלים.
בעוד חברות האיתור והמשטרה מנסות להיאבק בתופעה, בעלי הרכבים בישראל ממשיכים לשלם את המחיר – עם ביטוחי רכב שמתייקרים משנה לשנה.