
המשפטן דודי שוירץ שוחח עם עו"ד יוסי ויצמן בתוכנית "הפוך על הפוך" ב'קול חי', וחשף פסק דין מרתק המחבר בין ההלכה היהודית למשפט האזרחי.
במהלך השיחה, הציג שוירץ פסק דין יוצא דופן, בו בית המשפט נדרש להתמודד עם מקרה של מכירת חמץ לפסח – עסקה שהתגלתה בדיעבד כלא חוקית, מאחר שהמכירה לגוי לא התקיימה בפועל בהתאם להלכה.
חברה שהחזיקה מחסנים מלאים במוצרי חמץ מכרה אותם כביכול לגוי לקראת חג הפסח, כפי שנהוג בהלכה היהודית. אלא שלאחר החג, התברר כי המחסנים נותרו נעולים ולגוי כלל לא הייתה גישה אליהם. על פי ההלכה, מכירת חמץ חייבת לכלול אפשרות ממשית לגוי לגשת למוצרים ולרשותם – דבר שלא קרה במקרה זה.
עוד באתר:
עקב הכשל במכירה, עלתה השאלה האם מדובר רק בפגם הלכתי או גם בבעיה משפטית. במקרה זה, בית המשפט קבע כי מאחר שהמכירה לא התקיימה כדין, הרי שהחברה שפרסמה כי מכרה את החמץ למעשה הפרה את החוזה מול לקוחות שרכשו את מוצריה לאחר הפסח מתוך הנחה שהמכירה בוצעה כראוי.
בשל מורכבות הסוגיה, השופט ביקש חוות דעת הלכתית מרב מוכר, ושילב אותה בפסק הדין. נקבע כי מכיוון שהמכירה לא התקיימה כראוי, מדובר בהפרת חוזה, והחברה עלולה לשאת באחריות משפטית כלפי הלקוחות שרכשו ממנה מוצרים לאחר הפסח.
מה הפתרון?
בניגוד להפרות חוזיות רגילות בהן ניתן להחזיר את המצב לקדמותו, כאן לא הייתה אפשרות מעשית "לתקן" את המכירה לאחר מעשה. לפיכך, בית המשפט התמודד עם שאלת הפיצוי המתאים לנפגעים, ופסיקתו נשענה באופן משמעותי על חוות הדעת ההלכתית.
האזינו לדברים המלאים – מתוך 'הפוך על הפוך' בהגשת יוסי ויצמן ב'קול חי':