
נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, הודיע היום (חמישי) על הטלת מכסים חדשים בשיעור של 17% על סחורות המיובאות מישראל, כחלק ממדיניות כלכלית רחבה שמכונה "יום השחרור". לדברי ממשלו, ההחלטה נובעת מחישוב לפיו ישראל מטילה מכסים אפקטיביים של 33% על סחורות אמריקאיות, תוך התחשבות בגורמים כמו חסמי סחר ומניפולציות במטבע.
המשמעות היא שמוצרים המיובאים מישראל לארצות הברית יחויבו מעתה במס של 17%, מה שעשוי להוביל לירידה משמעותית בהיקף הייצוא הישראלי לשוק האמריקאי. ב-2024 עמד היקף הייצוא הישראלי לארצות הברית על 52 מיליארד ש"ח, מתוכם חלק נכבד הוא שירותים ולא סחורות. עדיין לא ברור כיצד ייושם המס החדש והאם יחול גם על שירותים או רק על מוצרים פיזיים. לעומת זאת, הייבוא מארצות הברית לישראל הסתכם ב-32 מיליארד ש"ח בשנה החולפת.
עוד באתר:
בהתאחדות התעשיינים בישראל הגיבו בדאגה להחלטה: "אנו חוששים מאוד מהשלכות המהלך של טראמפ. מדובר בצעד שעלול לפגוע קשות ביצואנים הישראלים, להביא לאובדן מקומות עבודה ולצמצם את הנוכחות של חברות ישראליות בשוק האמריקאי. ההחלטה מסכנת את היציבות הכלכלית של ישראל, עלולה להרתיע משקיעים זרים ולהחליש את התחרותיות של התעשייה המקומית".
המכסים החדשים על ישראל הם חלק משורת צעדים כלכליים שממשל טראמפ מקדם, הכוללים גם מכסים של 34% על סין, 26% על הודו ו-20% על האיחוד האירופי. מדיניות זו נועדה לצמצם את התלות האמריקאית בייבוא ולטפל בגירעון הכלכלי העצום של המדינה, הנובע בין היתר מהיקף ייבוא גבוה בהרבה מהייצור המקומי. טראמפ שואף להפחית את החובות של ארצות הברית כלפי מדינות זרות, במיוחד כלפי סין, שהיא ספקית הייבוא המרכזית שלה.
רק ביום שלישי, בהנחיית ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר האוצר בצלאל סמוטריץ׳, ושר הכלכלה והתעשייה ניר ברקת, ישראל ביטלה את כל המכסים שהוטלו עד היום על מוצרים מארצות-הברית, שותפת הסחר הגדולה של ישראל.
לאחר אישור ועדת הכספים וחתימת שר הכלכלה והתעשייה על הצו, יכנס לתוקף התיקון לצו היטלי סחר ואמצעי הגנה, ויבוטלו המכסים על כלל היבוא מארצות-הברית.
ארצות-הברית היא בת הברית הקרובה ביותר של ישראל, וגם שותפת הסחר המשמעותית ביותר שלה. ב-2024 ייצוא הסחורות לארצות-הברית עמד על 17.3 מיליארד דולר, וייצוא השירותים הוערך ב-16.7 מיליארד דולר.