
עם סיום תפקידו של עו"ד רואי כחלון כממלא מקום נציב שירות המדינה, שיגר האחרון מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו בו הוא מטיח שלל האשמות חריפות ביועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב מיארה ובייעוץ המשפטי כולו, וטוען כי הם עשו ככל שביכולתם על מנת להגביל את סמכויותיו ולפגוע בעבודתו.
במכתב שמוען לראש הממשלה כתב כחלון: "היום מסתיימת תקופת כהונתי כממלא מקום נציב שירות המדינה, לאחר שלושה חודשים שבהם זכיתי להוביל – ולו לזמן קצר – את אחד הגופים המרכזיים והחשובים במדינת ישראל.
עוד באתר:
בסיום תקופה זו, חשוב לי להתריע בפניך על התנהלות של גורמים מטעם הייעוץ המשפטי לממשלה (להלן: "אנשי הייעוץ"), שפעלו בתקופה זו לפגוע קשות בתפקודי כממלא מקום נציב שירות המדינה, וכפועל יוצא למנוע בעבודת נציבות שירות המדינה ובעבודת הממשלה. לאורך כל תקופה זו, פעלתי בממלכתיות הנדרשת, ובכל דרך חוקית, לייצר רציפות תפקודית בנציבות שירות המדינה. כפי שאפרט להלן, בוצעו פעולות רבות על מנת למנוע ברציפות זו.
פניתי ליועצת המשפטית לממשלה במכתב שבסמך, והתרעתי בפניה שתחדל לנסות להגביל את סמכויותיי כממלא מקום נציב שירות המדינה, וזאת בניגוד לפסק הדין של בג"ץ. היועצת המשפטית לממשלה בחרה שלא להשיב למכתב זה עד כה. צר לי שכך בחרה לפעול. כגורם המשפטי הבכיר ביותר בשירות המדינה, הייתה עליה החובה להתמודד עם הטענות שהופנו כלפיה באופן מפורט, ודאי כאשר מדובר בחשש שפעולות אלה מבזות את פסק הדין שניתן בבג"ץ, שכן הן חותרות תחתיו ממש.
מיום כניסתי לתפקיד, ובאופן כמעט יומיומי, גורמים בייעוץ המשפטי לממשלה פעלו למניעה בתפקודי ולהגבלת סמכויותיי, בניגוד לפסק הדין של בג"ץ ולהנחיות המשפטיות שנתנו בעצמם בכל הנוגע לחשיבות ברציפות התפקודית של נציבות שירות המדינה. כל זאת ללא סמכות חוקית, ובאמצעות שימוש בכלים לא לגיטימיים, כפי שיפורט להלן:
1. על אף סמכותו הייחודית של הנציב בנושא, גורמים בייעוץ המשפטי לממשלה הנחו את אגף המשמעת בנציבות שירות המדינה שלא להעביר לטיפולי סוגיות משמעתיות, תוך פגיעה קשה בתחום המשמעת בשירות המדינה. פעולה זו בוצעה בחריגה חמורה מסמכות, ובניגוד לדין – שכן הגורם המוסמך על פי הדין להגביל את תפקידו של עובד מדינה הוא אך ורק נציב שירות המדינה, ולא היועצת המשפטית לממשלה. במעשים אלה, העבירו אנשי הייעוץ לחוקתם סמכויות מנהליות באופן עצמאי, ללא כל בקרה, ומבלי שהמחוקק או בית המשפט העליון קבע כך.
2. גורמים בייעוץ המשפטי לממשלה הנחו לחסום את גישתי לדוא"ל של לשכת הנציב ולמערכות ניהול ההון האנושי בשירות המדינה, בטענות מופרכות וללא ביסוס משפטי, שנראה שנועדו למנוע ממני חשיפה למידע הקיים במערכות במעשים אלה, פגעו אנשי הייעוץ באופן קשה ברציפות התפקודית של נציבות שירות המדינה, ביודעם כי פעולות אלה יגרמו לנזק משמעותי לתפקודו של מ"מ נציב שירות המדינה, ולעבודת הממשלה".
כזכור, היחסים העכורים בין כחלון ליועמ"שית לא החלו היום. תחילה, לפני כשלושה חודשים, הודיעה היועמ"שית על פסילת מועמדותו של עו"ד רואי כחלון לתפקיד ממלא מקום נציב שירות המדינה, כפי שדרש ראש הממשלה בנימין נתניהו. ההחלטה התקבלה לאחר מחלוקת בין היועמ"שית לנתניהו בנוגע להתאמתו של כחלון לתפקיד.
בהודעת היועמ"שית נמסר: "יש מניעה למנות את עו״ד רואי כחלון לכהן כממלא מקום נציב שירות המדינה. ניסיונו המקצועי אינו מאפשר לראות בו כמועמד מתאים לתפקיד מ״מ נציב שירות המדינה. ישנם פערים ניכרים ומהותיים בין האופן שבו הוצג ניסיונו המקצועי של עו"ד כחלון לבין התשתית העובדתית שהתבררה".
ימים לאחר מכן, למרות התנגדותה של היועצת המשפטית לממשלה, ראש הממשלה נתניהו מינה את רואי כחלון לתפקיד ממלא-מקום נציב שירות המדינה.
לפני כחודשיים, כחלון שיגר ליועמ"שית מכתב חריף ביותר בו הוא מדגיש כי הוא אינו מתכוון לציית להנחיותיה בנוגע להגבלות החמורות שהטילה על סמכויותיו, אשר לעמדתו מנוגדות להוראות בג"ץ. בדבריו כתב כחלון: "ההנחיות המגבילות שלך לסמכויות שלי כממלא מקום נציב שירות המדינה הן בלתי חוקיות, ניתנו בחוסר סמכות, סותרות את פסיקת בג״ץ שמחייבת אותך, ואין לי כוונה ליישם אותן".