
הרב אופיר מלכא מתייחס אמש בתוכניתו 'הלכה למעשה' לסוגיה רגישה וחשובה לקראת חג הפסח – מוצרים כשרים לפסח שדומים בצורה מסוכנת לחמץ, כמו ופלים, מלאווח, טורטיות ופיתות.
הרב מלכא הדגיש כי מדובר בבעיה חמורה משתי סיבות עיקריות. הסיבה הראשונה היא הסכנה הישירה שבה נכשלים אנשים באכילת חמץ גמור בפסח – עבירה שדינה כרת – מתוך טעות. הוא שיתף סיפור אישי על בחור שהתוודה בפניו כי אכל ופלים חמץ בפסח, מתוך מחשבה שמדובר במוצר כשר לחג. הבחור, שבכה על מעשיו, שאל את הרב מה התיקון עבורו. הרב השיב לו כי עליו לספר לאחרים על הסכנה, מבלי לחשוף את זהותו, כדי למנוע מאחרים ליפול באותה טעות, ובזכות כך יזכה למחילה.
עוד באתר:
"אנשים נכשלים שנה אחר שנה," אמר הרב, "אוכלים ביסלי, בייגלה או ופלים חמץ גמור כי הם חושבים שזה כשר לפסח. איך אפשר לישון בלילה אחרי דבר כזה?" הוא הביע דאגה עמוקה מהתופעה שבה מוצרים דמויי חמץ מקבלים הכשר לפסח, והזהיר כי הדבר מוביל אנשים לאיסור חמור. "מי שנותן כשרות למוצרים כאלה, ומי שקונה ואוכל אותם – כולם מסכנים," אמר, וקרא לפרסם את הסכנה הזו בכל בתי הכנסת והקהילות.
הרב הוסיף כי אמנם אין סעיף מפורש בשולחן ערוך האוסר זאת, אך כאשר רואים שוב ושוב אנשים נכשלים, יש חובה למנוע את הסכנה הזו. "כל דבר שקרוב לחמץ – בשם, במראה או בצורה – לא להתעסק איתו בפסח," הדגיש.

הסיבה השנייה שהעלה הרב נוגעת לערך החינוכי של חג הפסח – דחיית סיפוקים. לדבריו, החג מהווה הזדמנות ייחודית לחנך ילדים להבחין בין מה שמותר למה שאסור, וללמד אותם שלא כל ממתק או מוצר על המדף זמין תמיד. "בפסח אפשר לקנות תפו-צ'יפס או שוקולד, אבל לא הכל. זה זמן מעולה לחנך את הילדים לדחיית סיפוקים," אמר, והוסיף כי ויתור על מוצרים דמויי חמץ מחזק את הערך הזה.
לסיום, הרב קרא לציבור להימנע מקניית מוצרים אלה, בתקווה שירידה בביקוש תוביל להפסקת ייצורם, וכך יימנעו מקרים נוספים של אכילת חמץ בטעות. "אם הציבור לא יקנה, לא ייצרו, ונרוויח שפחות אנשים ייכשלו באיסור כרת," סיכם.
האזינו לדברים המלאים בתוכנית 'הלכה למעשה' בהגשת הגאון הרב אופיר מלכא ב'קול חי':