
מקורות ביטחוניים טוענים כי ישראל מתכוונת לחדש את הסיוע ההומניטרי לרצועת עזה בשבועות הקרובים, וזאת גם ללא התקדמות בעסקת החטופים. ההחלטה תהיה כפופה לאישור סופי של הדרג המדיני, אך ההכנות כבר החלו, כך על פי הפרסום באתר Ynet.
על פי הדיווח המכעיס, צה"ל יאפשר כניסת אספקה הומניטרית לעזה לאחר תקופה של כחמישה שבועות בהם לא נכנסו משאיות סיוע, בעקבות קריסת הפסקת האש וקיפאון במשא ומתן לשחרור החטופים.
עוד באתר:
בדיונים שהתקיימו לאחרונה בצמרת הצבאית הובהר לדרג המדיני כי המצב מחייב פעולה מהירה, וכי עיכוב נוסף עלול להוביל לבעיות משפטיות בינלאומיות. גורמי הפרקליטות הצבאית המשתתפים בדיונים הדגישו את הסיכונים המשפטיים העומדים בפני מפקדים בכירים בפיקוד דרום ובצמרת צה"ל אם לא יחודש הסיוע.
גורם צבאי בכיר שמעורב בנושא מסר כי "המצב בעזה עדיין רחוק מרעב או מגפות, אבל אנחנו מתקרבים לנקודה קריטית. לפי ההערכות, מחסני המזון עלולים להתרוקן תוך 40-50 יום". לדבריו, בתקופת הפסקת האש שנמשכה כחודש וחצי נכנסו לרצועה כ-600 משאיות סיוע מדי יום – פי שלושה מהכמות שנכנסה בתקופת הלחימה.
במקביל לחידוש הסיוע, צה"ל מתכנן לשנות את שיטת החלוקה. לפי התכנית החדשה, שתופעל כפיילוט באזור רפיח, חלוקת המזון והתרופות תתבצע תחת פיקוח ישיר של כוחות צה"ל, כשהכוונה היא לעקוף את שליטת חמאס במשאבים.
"אנחנו רוצים לרתום את ארגוני הסיוע הבינלאומיים שיחלקו בעצמם את האספקה, אבל תחת פיקוח הדוק שלנו", הסביר גורם צבאי אחר. "המטרה היא כפולה – גם לספק את הצרכים ההומניטריים וגם לפגוע בשליטת חמאס כריבון ברצועה".
לאחרונה זוהו בעיות תפעוליות במאפיות גדולות ברצועה בשל מחסור בגז, אך לא בקמח עצמו, דבר המצביע על בעיית נגישות ולא על מחסור מוחלט באספקה.
כזכור, הסיוע שנכנס לרצועת עזה מאז תחילת המלחמה נשלט בצורה מוחלטת בידי חמאס, אשר השתמש בו כמנוף שליטה וכדרך להגדיל את הונו הפוליטי והכלכלי. החטופים, שנמקים במנהרות, לא זכו ליהנות מאותו סיוע והורעבו בצורה קשה בעוד שוביהם נהנים משפע של מזון ואספקה.
מדובר צה"ל נמסר: "צה"ל ממשיך לעקוב אחר המצב ההומניטרי של האוכלוסייה האזרחית ברצועה ופועל בשיתוף עם ארגונים בינלאומיים להכנסת סיוע חיוני. לאורך המלחמה אפשרנו הכנסת מוצרים חיוניים בהתאם לצורך, תוך הקפדה על כך שפעולותינו מכוונות נגד ארגוני הטרור ולא נגד האוכלוסייה האזרחית".