
לקראת מהלך דרמטי בעיראק? מיליציות חזקות במדינה, הנתמכות בידי איראן, הביעו לראשונה נכונות להתפרק מנשקן. זאת כדי להימנע מעימות ישיר עם ממשל טראמפ, כך לפי דיווח של סוכנות הידיעות רויטרס.
מאז כניסתו של דונלד טראמפ לתפקיד נשיא ארה"ב בינואר 2025, הפעיל הממשל האמריקני לחץ חסר תקדים על עיראק. במסגרת זו, העבירו גורמים אמריקניים מסרים חד-משמעיים לבגדאד: אם עיראק לא תפעל בעצמה לפירוק המיליציות הפרו-איראניות, ארה"ב תפעל נגדן באופן עצמאי באמצעות תקיפות אוויריות.
עוד באתר:
"טראמפ מוכן להסלים את המלחמה מולנו, ואנחנו רוצים להימנע מהתרחיש הזה", אמר בראיון לרויטרס מפקד בכיר בארגון הטרור "קאטיב חיזבאללה" בעיראק, הנחשבת למיליציה החזקה ביותר הפועלת במדינה. הוא חשף עוד פרט מפתיע – משמרות המהפכה באיראן "נתנו את ברכתן" למהלך, ואישרו למיליציות לנקוט בכל צעד שיידרש כדי למנוע עימות ישיר עם ארה"ב וישראל.
עיזאת אל-שחבנדר, פוליטיקאי עיראקי בכיר, אישר כי מתנהל משא ומתן מתקדם בין ראש הממשלה העיראקי מוחמד שיאע א-סודאני למנהיגי המיליציות בנוגע לכניעתן ופירוק נשקן. לדבריו, האיומים מצד טראמפ הם הגורם המרכזי שהוביל להתפתחות הדרמטית.
התפתחות זו מגיעה בתקופה של מתיחות גוברת באזור. בשבועות האחרונים דווח כי ארה"ב תספק לישראל מערכת הגנה אווירית מתקדמת נוספת מסוג THAAD, כחלק מהיערכות משותפת לאפשרות של עימות עם איראן והחות'ים מתימן. גורם ישראלי אמר השבוע כי "ישראל וארה"ב פועלות בתיאום מלא ונערכות לכל האפשרויות".
הנכונות של המיליציות העיראקיות להתפרק מנשקן מהווה שינוי אסטרטגי משמעותי במפת הכוחות האזורית. מאז נפילת משטרו של סדאם חוסיין ב-2003, התחזקו המיליציות השיעיות בעיראק והפכו לכוח צבאי ופוליטי משמעותי במדינה, עם תמיכה וסיוע נרחב מצד איראן. הן שיחקו תפקיד מרכזי במלחמה נגד דאעש, אך במקביל פעלו גם נגד כוחות אמריקניים בעיראק וסייעו לאיראן להרחיב את השפעתה באזור.
אם אכן יתממש המהלך של פירוק המיליציות, הדבר עשוי לסמן ניצחון משמעותי למדיניות החוץ של טראמפ במזרח התיכון, ולשנות באופן דרמטי את מאזן הכוחות בין ארה"ב לאיראן באזור. הדבר עשוי גם להשפיע על זירות נוספות בהן פועלים ארגוני טרור הנתמכים על ידי איראן, כמו סוריה, לבנון ותימן.