
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ וראש הממשלה בנימין נתניהו קיימו הערב (שני) פגישה בבית הלבן, ולאחריה נשאו הצהרות משותפות מהחדר הסגלגל – ולא במסיבת עיתונאים רשמית. במוקד השיחה עמדו סוגיות מהותיות ובהן המשבר בעזה, תוכניות לשיחות עם איראן, סוגיית החטופים, והיחסים הכלכליים בין המדינות.
במהלך ההצהרות, טראמפ חשף לראשונה כי צפויה פגישה משמעותית עם נציגים איראנים כבר ביום שבת הקרוב. לדבריו, השיחות יתנהלו כמעט בדרג הבכיר ביותר, והוא ציין כי הן עשויות להוביל להסכם. "נפגשים בשבת כמעט בדרג הכי גבוה ובא נראה איך ילך. אולי נשיג עסקה – זה יהיה טוב לאיראן", אמר. עוד הוסיף: "אני מקווה שהשיחות יהיו מוצלחות. משא ומתן הוא אינטרס איראני. עסקה עם איראן עדיפה בהרבה מהאלטרנטיבה, שהיא עימות. זה מצב שישראל ואני לא רוצים להיגרר אליו, ולכן חשוב לבדוק כיצד ניתן למנוע אותו".
עוד באתר:
טראמפ התייחס גם למאמצים לשחרור החטופים הישראליים המוחזקים בידי חמאס: "נתניהו עובד קשה מאוד איתנו להוציא את החטופים, ומקווה שמעריכים אותו על כך". הוא גם הביע תקווה לסיום הלחימה ברצועת עזה, באומרו: "אני מקווה שהמלחמה בעזה תסתיים בקרוב".
הנשיא סיפר: "החטופים אמרו לי שלא היה אפילו אדם אחד בעזה שהראה כלפיכם חיבה או נתן פרוסת לחם נוספת? הם אמרו שלא. הם חיו בגיהינום". עוד אמר על עזה: "אני לא יודע למה ישראל מסרה להם את השטח הזה. עשו את זה כי הבטיחו להם שלום. זו האדמה המסוכנת ביותר בעולם."
ראש הממשלה נתניהו הצהיר כי ישראל תמשיך לפעול לשחרור החטופים ותיאר את המצוקה שהם יוצרים: "החטופים הם יגון בלתי נסבל. אנו רוצים להוציא את כולם". לדבריו, שליחו של טראמפ למזרח התיכון, סטיב וויטקוף, עוסק כעת בניסיון לקדם עסקה נוספת לשחרורם. "אנו מקווים שיצליח", אמר, והוסיף כי "אנחנו מחויבים להוציא את החטופים, אך גם להביא לסיום שלטון חמאס בעזה".
בנושא הכלכלי, נתניהו התחייב לקידום הסחר בין ישראל לארצות הברית, והצהיר על כוונה להפחית את הגירעון המסחרי ולהסיר חסמים. "ישראל תהיה דוגמה למדינות רבות שינהגו כמוה", אמר.
בהתייחס למצב בסוריה, הביע ראש הממשלה דאגה מהמעורבות של טורקיה באזור. "אנחנו לא רוצים שטורקיה או אף מדינה אחרת תשתמש בסוריה כבסיס לתקיפות נגד ישראל", אמר. הוא הסביר כי הנושא נדון בפגישה, תוך בחינה של מספר אפשרויות להימנע ממסלול מסוכן כזה.
לפני הפגישה עם טראמפ, נתניהו קיים שורה של מפגשים מדיניים וכלכליים עם בכירים אמריקנים, בהם מזכיר המסחר האמריקני הווארד לוטניק, נציב הסחר ג'יימיסון גריר, וכן עם שליחו של הנשיא למזרח התיכון, סטיב וויטקוף.
בסיום המפגש, טראמפ הביע ביקורת עקיפה על המדיניות שקדמה לפיגועי 7 באוקטובר. "לא היתה לנו שום בעיה עם המזרח התיכון, לא היתה לנו שום בעיה עם איראן, לא היתה לנו בעיה עם אף אחד", אמר הנשיא. "ואז הגיע ה-7 באוקטובר. כשהייתי בבית הלבן לאיראן לא היה כסף, וברגע שעזבתי – הכל השתנה".