
הדיון בבג"צ בנוגע להדחת ראש השב"כ שהחל היום (שלישי) בשעות הבוקר ננעל, כשבסופו השופטים הציעו לאפשר לצדדים להגיע לפתרון יצירתי עד אחרי חג הפסח.
במסגרת ההחלטה, קבע בית המשפט העליון בהרכב השופטים יצחק עמית, נעם סולברג ודפנה ברק-ארז, כי אין לקדם כל מהלך שעניינו סיום כהונת ראש השב"כ, לרבות הכרזה על מציאת מחליף או ממלא מקום, ואין לפגוע בסמכויותיו. עם זאת, ציינו השופטים כי אין מניעה מלראיין מועמדים לתפקיד ללא הכרזה.
עוד באתר:
בית המשפט הבהיר בהחלטתו כי ראש הממשלה והממשלה אינם רשאים לחרוג מסדרי העבודה הנהוגים ביחסיהם המקצועיים עם ראש השב"כ והשב"כ, ובכלל זה ביחס למתן הוראות לבעלי התפקידים הכפופים לראש השב"כ.
במסגרת ההליך, אישר בית המשפט לראש השב"כ להגיש תצהיר לתמיכה בטענותיו העובדתיות עד ליום 20.4.2025, כאשר לראש הממשלה ניתן זמן להגיש תצהיר לתמיכה בטענותיו עד ליום 24.4.2025.
בנוסף, בית המשפט אפשר לצדדים להגיש הודעה משותפת עד ליום 20.4.2025 ככל שיעלה בידם להגיע להסדר מוסכם בנוגע לסוגיה שבמוקד העתירות, וציין כי ניתן להניח שיעשו את מיטב המאמצים להגיע להסכמה
כזכור, ההגנה טענה כי ראש השב"כ רונן בר, שהוא הנפגע העיקרי מהחלטת הממשלה, בחר לא לעתור. לכן, העותרים מתערבים בריב לא להם. בנוסף, ההגנה מתעקשת כי הטענה לניגוד עניינים מופרכת: ראש הממשלה לא חשוד בדבר, ההחלטה התקבלה פה אחד על ידי הממשלה וגם אם היה ניגוד עניינים היה אפשר להעבירה דרך שר המשפטים.
טיעונים נוספים שעלו הם על כך שמכתבי ראש השב"כ מהווים מרד בסמכות הממשלה וכפיפותו אליה, שאי הגעתו לישיבת הממשלה בעניינו היא פעולה מתריסה שכמוה ויתור על שימוע ושההחלטה להשאירו בתפקידו מסוכנת, פוגעת בסדרי שלטון ובדמוקרטיה.
שר התקשורת שלמה קרעי הגיב לפסיקת בג"ץ וכתב: "לא! הממשלה חייבת לציית לחוק! חובת נאמנות למדינת ישראל ולחוקיה(!) לא לצו בלתי חוקתי וללא סמכות. ״הפתרון היצירתי״ מאוד פשוט: רונן בר יסיים את תפקידו ב-10.4. זו חובתנו: לשמור על הדמוקרטיה ועל בטחון המדינה. אלו האיזונים והבלמים הנדרשים לעתים לאיזון הרשות השופטת. אם לא במקרה כזה של פגיעה בבטחון המדינה, מה הקו האדום? זכות שיבה לפלסטינים? ביטול המדינה היהודית והפיכתה למדינת כל אזרחיה? מה דמוקרטי בשלטון מוחלט של יצחק עמית???", תהה קרעי.