
גורם בכיר בארגון הטרור חיזבאללה הצהיר הלילה כי ארגון הטרור מוכן לנהל שיחות על התפרקות מנשקו, במה שנראה כהתפתחות דרמטית בזירה הלבנונית. ההצהרה, שנמסרה לסוכנות הידיעות רויטרס, מציבה שני תנאים מרכזיים למהלך: נסיגה ישראלית מוחלטת מחמשת המוצבים בדרום לבנון והפסקת התקיפות והחיסולים של מחבלי ארגון הטרור.
"חיזבאללה לא פוסל דיון על פירוק נשק, אבל קודם ישראל צריכה להפסיק את תוקפנותה כלפי לבנון", אמר הבכיר, ששמו לא נחשף בדיווח. לדבריו, ארגון הטרור מוכן לדון בנושא במסגרת אסטרטגיית הגנה לאומית.
עוד באתר:
על פי מקורות פוליטיים בלבנון, נשיא לבנון ג'וזף עאון מתכנן להתחיל בשיחות עם חיזבאללה בנושא כבר בתקופה הקרובה. עאון, שנכנס לתפקידו בינואר האחרון, הצהיר על כוונתו לבסס מונופול של המדינה על אמצעי הלחימה.
מקורות בלבנון מציינים כי עאון סבור שיש לטפל בסוגיית הנשק של חיזבאללה בדרך של דיאלוג, מתוך הבנה שניסיון לפרק את ארגון הטרור בכוח עלול להוביל לעימות פנימי חמור.
רקע: לחץ אמריקני וביקורת פנימית
ההצהרה הדרמטית מגיעה על רקע לחץ אמריקני גובר לפירוק חיזבאללה מנשקו והביקורת המתעצמת כלפי ארגון הטרור בתוך לבנון מאז פרוץ המלחמה. שליחת ממשל טראמפ, מורגן אורטגוס, ביקרה בביירות בסוף השבוע האחרון והבהירה את עמדת וושינגטון: "חיזבאללה חייב להתפרק מנשקו, ישראל לא תקבל ירי של טרוריסטים לשטחה".
גם הפטריארך בשארה בוטרוס א-ראי, ראש הכנסייה המארונית בלבנון, הצהיר בשבוע שעבר כי "הגיע הזמן שכל הנשק יוחזק בידי המדינה", אך הדגיש שיש לעשות זאת בהדרגה ובאופן דיפלומטי.
יו"ר הפרלמנט הלבנוני, נביה ברי, הנחשב לבעל ברית קרוב של חיזבאללה, מעורב אף הוא בדיונים במטרה לצמצם את הפערים ולקדם פתרון מוסכם.
היחלשות אזורית של הציר האיראני
התזמון של ההצהרה אינו מקרי. היא מגיעה בעקבות הכרזתו של נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, לצד ראש הממשלה בנימין נתניהו, על קיום שיחות ישירות עם איראן בנושא הגרעין. חיזבאללה, שאיבד גישה ישירה לאיראן לאחר קריסת המשטר של בשאר אל-אסד בסוריה, מוצא עצמו בעמדת חולשה יחסית.
במקביל, בשבוע שעבר דווח כי המיליציות הפרו-איראניות בעיראק נערכות אף הן להתפרק מנשקן כדי להימנע מעימות עם ממשל טראמפ, כאשר מפקדים עיראקים בכירים ציינו שמשמרות המהפכה האיראניים "נתנו את ברכתם למהלך".
ההערכות הן כי הבחירה של טהראן לפתוח בשיחות עם ארצות הברית על סוגיית הגרעין, לצד היחלשות כללית של המיליציות החמושות ברחבי האזור, הובילו גורמים בכירים בחיזבאללה לשקול מחדש את אחיזתם הצבאית בלבנון.
בלבנון מציינים כי החלו להיפתח ערוצי תקשורת לצורך העברת הנשק לשליטת המדינה, לאחר שהצבא ושירותי הביטחון הלבנוניים הרחיבו את פריסתם והעמיקו את הריבונות בשטח.