
ישראל ממשיכה בפעילות אינטנסיבית בסוריה בניסיון לשבש תשתיות צבאיות חשובות ולהקדים את כניסת הצבא הטורקי לאזורים אסטרטגיים. בשלטון בישראל הביעו דאגה מהאפשרות שטורקיה תשתלט בקרוב על בסיסים חיוניים, בהם בסיס T4 שבאזור חומס ובסיס חמאה, ובכך תגביל את יכולתה של ישראל לפעול צבאית באזורים אלו בעתיד הקרוב.
שר החוץ של טורקיה, הקאן פידאן, אישר היום (רביעי) כי שתי המדינות מקיימות שיח טכני בנוגע להקמת ערוץ תיאום ביטחוני שימנע עימותים ישירים בין הצדדים בשטח הסורי. גם גורם מדיני ישראלי אישר את דבר קיומם של המגעים, וציין כי מדובר בהליך דומה לזה שנבנה בעבר מול רוסיה, במטרה לאפשר תיאום מרבי בשטח מבלי להיגרר להתנגשות ישירה.
עוד באתר:
במקביל, ראש הממשלה בנימין נתניהו הביע בשיחות סגורות כי הוא רואה "חלון הזדמנויות צר" לפעולה צבאית נרחבת לפני שתמומש הנוכחות הטורקית בשטח. בישראל מעריכים כי לאחר שטורקיה תפרוס את כוחותיה בבסיסים האסטרטגיים – כל פעולה ישראלית עלולה להוביל להסלמה ישירה עם אנקרה.
נתניהו הדגיש כי ישראל לא תוכל לפעול באותם בסיסים ברגע שינוהלו בידי הטורקים, וכי ישנה חשיבות עליונה להביא לפירוז אזור דרום סוריה, כולל נוכחות זרה – לרבות טורקית – באזור.
שלשום, בפגישה בין נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לנתניהו בבית הלבן, הביע טראמפ תמיכה בפתרון המשבר ואמר: "יש לי קשר מצוין עם ארדואן. אם תהיה לישראל בעיה – אני מוכן לסייע".
על רקע זה, גורמים מדיניים ציינו כי ישנם מאמצים מדיניים שקטים המובלים בחלקם על ידי אזרבייג'ן, אשר מעוניינת בקידום נורמליזציה בין ישראל וטורקיה. הנשיא האזרי אילהם אלייב הזכיר את הביקורים ההדדיים והפגישות הדרמטיות שהתקיימו בעבר בין מנהיגי המדינות, והביע תקווה להמשך תהליך הנורמליזציה למרות חוסר האמון בין הצדדים.
האירועים האחרונים, לצד מגעים דיפלומטיים אינטנסיביים, מצביעים על כך שישראל מנסה לאזן בין פעולה נחושה מול אויביה בסוריה לבין ניהול מערכת יחסים רגישה ומורכבת עם טורקיה – אחת השחקניות הבולטות בזירה האזורית.