
לבנון נמצאת בצומת דרכים היסטורית, כאשר לראשונה מזה עשרות שנים עולה באופן ממשי האפשרות לפירוק ארגון הטרור חיזבאללה מנשקו. בעקבות המכה הקשה שספג הארגון במהלך מלחמת "חרבות ברזל", התחוללו שינויים משמעותיים בשיח הציבורי והפוליטי בלבנון, אך המתיחות נותרה גבוהה כשחיזבאללה מאיים: "היד שתושט אל הנשק שלנו – תיכרת".
בריאיון לעיתון "אל-ערבי אל-ג'דיד" הקטארי, הודה נשיא לבנון ג'וזף עאון באופן חסר תקדים כי התקבלה החלטה עקרונית בממשלת לבנון "להגביל את הנשק למדינה". עאון הבהיר כי "אנחנו רוצים לפרק את חיזבאללה מנשקו, אבל לא רוצים לעורר מלחמת אזרחים", ובכך הציב את הנושא בשיח הרשמי של המדינה.
עוד באתר:
"באמצעות שיח ייקבע איך זה ייושם," הוסיף עאון, במה שנראה כניסיון למצוא דרך שתאפשר את פירוק הארגון מנשקו בלי להביא להתלקחות אלימה במדינה. זהו שינוי דרמטי בעמדה הלבנונית הרשמית, שבמשך שנים אפשרה לחיזבאללה להחזיק בנשק בניגוד להחלטות האו"ם.
חרף ההכרה בצורך לפרק את חיזבאללה מנשקו, עאון ביקש להטיל חלק מהאחריות על ישראל. "האמריקנים דורשים שנזרז את תהליך הגבלת הנשק למדינה, אבל אמרתי להם שאם הם רוצים, שיפעילו לחץ על ישראל וישאירו לנו את משימת ההתמודדות עם חיזבאללה," אמר הנשיא.
עאון טען כי "נוכחות צה"ל ב-5 הנקודות השלטון בגבול לבנון מסייעות לחיזבאללה" ו"נותנת לחיזבאללה תירוץ" להחזיק בנשקו. הוא אף הוסיף כי "האמריקנים יודעים שכרגע בלתי אפשרי להשיג נורמליזציה או משא ומתן לשלום בינינו לבין ישראל".
חיזבאללה ממשיך לעמוד בסירובו להתפרק מנשקו. מחמוד קמאטי, חבר הפרלמנט הלבנוני מטעם הארגון, צוטט כשהוא חוזר על האיום המסורתי של הארגון: "היד שתושט אל הנשק של חיזבאללה תיכרת".
למרות איומי חיזבאללה, ניכרים סימנים ברורים לשינוי מעמדו של הארגון במרחב הציבורי הלבנוני. בצעד סמלי רב-משמעות, הורה מושל ביירות, מרוואן פוג'י, על "הסרת כל הסיסמאות, התמונות, הדגלים, הכרזות, השלטים והפרסומות התלויים בעיר".
בעקבות ההוראה, שהתבססה על הנחיית שר הפנים הלבנוני אחמד אל-חג'אר, נצפו אנשי ביטחון מסירים תמונות של נסראללה ושל סאלח אל-ערורי, בכיר ארגון הטרור חמאס, מרחובות ביירות. פוג'י הצהיר כי מטרתו היא "להפוך את ביירות לעיר נקייה מסיסמאות ופרסומות עדתיות ופוליטיות".
במקביל להיחלשות מעמדו של חיזבאללה, מתקדמות התוכניות להגברת הנוכחות של צבא לבנון בדרום המדינה. "החלטנו לגייס כ-4,500 חיילים שיישלחו לדרום לבנון, והמספר יעלה ל-10,000 חיילים," חשף עאון.
לדבריו, "צבא לבנון מבצע את תפקידו ללא כל התנגדות מצד חיזבאללה מדרום ומצפון לליטני, וגם באזור אל-בקאע". אמירה זו מצביעה על כך שחיזבאללה, לפחות לעת עתה, אינו מתנגד בכוח להתפרסות הצבא הלבנוני באזורים שנחשבו לשטחי שליטתו.