
צבא אוקראינה רשם בסוף השבוע האחרון הישג מבצעי דרמטי וחסר תקדים במלחמתו נגד רוסיה, כאשר הצליח להפיל שני מטוסי קרב רוסיים מדגם SU-30 באמצעות טילים ששוגרו מכלי שיט בלתי מאוישים בים השחור. מדובר באירוע היסטורי – זו הפעם הראשונה בהיסטוריה הצבאית שכלי שיט בלתי מאוישים מצליחים להפיל מטוסי קרב.
"זהו רגע היסטורי", אישר קירילו בודאנוב, ראש המודיעין הצבאי של אוקראינה, בראיון לאתר The War Zone. לדבריו, שתי ההפלות בוצעו באמצעות סירות מסוג "מגורה-7" – דגם משודרג של הסירה הבלתי מאוישת "מגורה-5" שכבר הוכיחה את יכולותיה בשדה הקרב.
על פי הדיווחים, שלוש סירות מסוג "מגורה-7" שיגרו טילי AIM-9 Sidewinder אמריקאיים לעבר מטוסי הקרב הרוסיים שפעלו במרחב הים השחור, לא רחוק מעיר הנמל נובורוסיסק. הטיל האמריקאי נחשב ליעיל וחזק יותר מהטיל הרוסי R-73 שהאוקראינים השתמשו בו בעבר, ומתאפיין בעמידות גבוהה יותר ופעולה בחתימה נמוכה יותר.
עוד באתר:
כבר בחודש דצמבר האחרון טענה אוקראינה כי הפילה מסוק קרב רוסי מעל הים השחור באמצעות טיל ששוגר מכלי שיט בלתי מאויש מסוג "מגורה". אולם זו הפעם הראשונה שהטכנולוגיה הוכיחה את יכולתה מול מטוסי קרב מתקדמים.
ההפלות מהוות מכה נוספת לחיל האוויר של רוסיה, שאיבד על פי הערכות שונות עשרות ואולי אף מאות מטוסי קרב במהלך המלחמה שנמשכת זה למעלה משלוש שנים. אובדן שני מטוסי ה-SU-30 – מטוס קרב מתקדם שעלותו מוערכת בעשרות מיליוני דולרים ליחידה – מוסיף לנזק המצטבר לכוח האווירי הרוסי.
במקביל להישג המבצעי, דחה נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי את קריאתו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין להפסקת אש בת שלושה ימים לקראת המצעד הצבאי במוסקבה לציון יום הניצחון על הנאצים במלחמת העולם השנייה, שיתקיים ביום שישי. זלנסקי כינה את הצעתו של פוטין "הפקה תיאטרלית", והבהיר כי אוקראינה דורשת הפסקת אש ארוכה ומשמעותית יותר. "סיכמתי עם טראמפ שהפסקת אש ל-30 ימים היא הצעד הראשון הנכון ביותר", אמר הנשיא האוקראיני.
על פי הערכות מערביות, הצעתו של פוטין להפסקת אש זמנית נובעת מחשש שהאוקראינים עלולים לתקוף את מוסקבה במהלך המצעד – אירוע יוקרתי שבו ישתתפו מנהיגים זרים, ביניהם נשיא סין שי ג'ינפינג.
זלנסקי אף שיגר איום מרומז כאשר ציין כי אוקראינה אינה יכולה להבטיח שקט במוסקבה בזמן המצעד, למרות פניות ממשלחות זרות שביקשו זאת. מנגד, פוטין הצהיר בראיון שערך לציון 25 שנה לשלטונו: "לא נדרשנו במלחמה באוקראינה להשתמש בנשק גרעיני, ואני מקווה שגם לא נצטרך בעתיד".