
דו"ח חדש ומקיף שפורסם על ידי משרד התפוצות והמאבק באנטישמיות חושף תמונה מדאיגה של התגברות האנטישמיות בעולם. לפי הממצאים, כ-46% מאוכלוסיית העולם מחזיקה כיום בעמדות אנטישמיות – נתון שהכפיל את עצמו בתוך עשור בלבד והוא הגבוה ביותר שתועד מאז החלה הליגה נגד השמצה לעקוב אחר תופעה זו.
הדו"ח מצביע על טבח 7 באוקטובר כנקודת מפנה משמעותית במצב האנטישמיות העולמית. מאז האירועים ועד סוף 2024, חלה עלייה דרמטית בהיקף התקריות האנטישמיות ברחבי העולם: עלייה של 200% בארה"ב, 670% בקנדה, ו-320% באוסטרליה בהשוואה לתקופה המקבילה בשנת 2023. על פי הדו"ח, ספרד ואירלנד מובילות את טבלת האנטישמיות באירופה. מדינות כמו צרפת, בריטניה, קנדה ואוסטרליה מוגדרות כאזור "העמימות המוסרית" – מדינות שאמנם נקטו בצעדים למלחמה באנטישמיות, אך במקביל קידמו ביקורת חסרת פרופורציות כנגד ישראל, באופן המשפיע לרעה על בטחון הקהילות היהודיות המקומיות.
הנתונים מצביעים על תחושת חרדה גוברת בקרב קהילות יהודיות ברחבי העולם, כאשר 64% מהצרפתים סבורים שיש הצדקה לחשש של יהודים לחיות במדינה, 80% מיהודי גרמניה חשים כי המדינה הפכה למקום פחות בטוח עבורם, ו-90% מיהודי בריטניה נמנעים מלהגיע למרכזי ערים בעת הפגנות אנטי-ישראליות. באקדמיה, אוניברסיטת קולומביה בניו יורק הוכתרה לקמפוס האנטישמי ביותר בארה"ב, עם 127 תקריות אנטישמיות בשטח האוניברסיטה ב-2024 בלבד. קרוב ל-90% מהתקריות האנטישמיות בקמפוסים בספטמבר האחרון מקורן באידיאולוגיות שמאל קיצוני.
עוד באתר:
הדו"ח מציין גם את רשת השידור הממלכתית הבריטית (BBC) בשל סירובה לכנות את מחבלי חמאס בתואר "טרוריסטים". לפי ראשי קהילות יהודיות בבריטניה, התנהלות ה-BBC תרמה לליבוי אנטישמיות בעולם ולחיזוק נרטיב הכחשת או גימוד מעשי הזוועה של חמאס ב-7 באוקטובר. נשיא צרפת עמנואל מקרון מובלט לרעה בדו"ח, זאת על רקע אמירותיו על כך ש"הרג הנשים והילדים" שמבצעת ישראל "מעניקות לגיטימציה לרטוריקה אנטישמית מהשמאל הקיצוני" בצרפת. מקרון העניק לגיטימציה בין היתר למנהיג השמאל הקיצוני, ז'אן לוק מלנשון, שביקש לגמד את ממדי האנטישמיות בצרפת, כשפקפק בדו"ח משרד הפנים הצרפתי המצביע על עלייה של 300% בתקריות אנטישמיות ברבעון הראשון של 2024. רק 44% מתומכי השמאל הקיצוני בצרפת מגדירים את חמאס כארגון טרור.
הדו"ח קורא לאימוץ הגדרת ה-IHRA לאנטישמיות ולאכיפת חוקים נגד שנאת יהודים, תוך דרישה מממשלות לפעול נגד אדישות וביקורת חד-צדדית כלפי ישראל, המסכנת קהילות יהודיות ברחבי העולם. שר התפוצות והמאבק באנטישמיות, עמיחי שיקלי, הגיב לדו"ח באומרו: "הנתונים המזעזעים מדגישים את הכשל המתמשך של מוסדות בינלאומיים ומדינות מערביות רבות. ממשלת ישראל לא תהסס להצביע על מעודדי האנטישמיות – יהיו אלה ממשלות, אוניברסיטאות או רשתות חברתיות. נמשיך להילחם באנטישמיות בעוצמה, בלי מורא ובלי הנחות".