
על רקע ההילולה השנתית בהר מירון שתיערך בשבוע הבא, מתריעים מומחי בריאות הציבור מפני התפרצות של מחלת החצבת. החשש נובע ממספר מקרי תחלואה שהתגלו באחרונה, בעיקר באזורים חרדיים, ומכמות המשתתפים העצומה הצפויה להגיע – חלקם מאזורים עם שיעורי התחסנות נמוכים. "אירוע המוני עם צפיפות גבוהה ואוכלוסייה עם כיסוי חיסוני לא מיטבי הוא כר פורה להדבקה", מזהיר בכיר לשעבר במשרד הבריאות.
מאז ה-20 באפריל, התגלו בישראל 24 מקרי חצבת – נתון מדאיג בהתחשב בהיעדר התפרצות רחבה בשנים האחרונות. רוב המקרים התגלו בשלושה ריכוזים חרדיים: ירושלים (8 מקרים), מודיעין עילית (7) ובני ברק (6), וכן מקרים נוספים דווחו בתל אביב ובעמק חפר. משרד הבריאות כבר הכריז על התפרצות מקומית בבני ברק ובמודיעין עילית, ומבצע פעילות אינטנסיבית להעלאת שיעורי ההתחסנות.
בניסיון לבלום את התפשטות המחלה, משרד הבריאות שולח ניידות חיסון לשכונות ויישובים שבהם אובחנה הדבקה. בנוסף, הציבור מתבקש לבדוק את סטטוס ההתחסנות שלו – ובמיוחד מבוגרים שאינם בטוחים אם קיבלו את שתי מנות החיסון. בקרב תינוקות, שיעור ההתחסנות הארצי עומד על 89%, אך ביישובים חרדיים הוא נמוך יותר – רק 80%. "כיסים" של אוכלוסייה לא מחוסנת מהווים סיכון ממשי להפצת המחלה.
עוד באתר:
למרות שהמשרד לא מתייחס להילולת מירון באופן רשמי, נמסר כי הונחו חולים ובני משפחותיהם שלא להגיע לאירועים המוניים. לדבריו של מומחה בריאות בכיר ל'ישראל היום': "זה בדיוק התרחיש שראינו ב-2018. התפרצות חצבת שהחלה בקהילות לא מחוסנות והתגלגלה לאירוע ארצי עם אלפי חולים, עשרות אשפוזים ושלושה מקרי מוות". לדבריו, נדרשת כעת ישיבה של הצוות לטיפול במגיפות – אולי אף חובת מסכות באירוע.
רוב החולים – לא מחוסנים כלל
מהנתונים העדכניים עולה כי מתוך 24 החולים, 18 כלל לא חוסנו, 4 חוסנו חלקית ורק שניים קיבלו את שתי מנות החיסון המלאות. הנדבקים כוללים 3 פעוטות, 17 ילדים ונוער ו-4 מבוגרים. מרביתם נדבקו בארץ, אך שלושה מהמקרים הגיעו מחו"ל – מסרביה, בלגיה ווייטנאם. "אנשים שאינם מחוסנים ונחשפים לחולה חצבת נמצאים בסיכון גבוה מ-90% להידבק", נמסר ממערך מודיעין הבריאות.
בסך הכול, זוהו עד כה 12 אירועי הדבקה נפרדים, מתוכם שישה במודיעין עילית – שם מתבצעת חקירה לאיתור מקור משותף. ברקע, מדווח על עלייה עולמית בתחלואת החצבת, גם במדינות מערביות. "אחד מכל שלושה חולי חצבת יחווה סיבוכים – לפעמים חמורים ומסכני חיים", נכתב בהודעת משרד הבריאות. מומחים תוהים האם הוסקו הלקחים מהעבר: "מה נעשה מאז ההתפרצות הקודמת? האם אנחנו ערוכים להתמודד עם תרחיש חוזר?".