
בזמן שראש ממשלת קנדה החדש מארק קרני עמד בבית הלבן ומצהיר בפני הנשיא טראמפ כי קנדה לעולם לא תהפוך למדינה האמריקאית ה-51, ייתכן כי הסכנה לשלמותה הטריטוריאלית של המדינה מגיעה דווקא מבפנים.
דניאל סמית', ראשת ממשלת פרובינציית אלברטה, הודיעה השבוע על כוונתה לערוך משאל עם בנושא פרישה מקנדה. סמית' נימקה את הצעד בכך שהממשל המרכזי באוטווה מטיל על הפרובינציה מגבלות בנוגע לסחר בנפט ומשאבי טבע נוספים.
אלברטה, המכונה "טקסס של קנדה", ממוקמת בחלק המערבי של קנדה וגובלת עם ארצות הברית. בפרובינציה מתגוררים כ-4 מיליון בני אדם, המהווים כ-10% מאוכלוסיית קנדה כולה. העיר הגדולה בה היא קלגרי, עם 1.4 מיליון תושבים.
עוד באתר:
כלכלת קנדה תלויה במידה רבה באלברטה בזכות עושרה במאגרי נפט וגז טבעי. חילוקי הדעות בין קלגרי לבין הממשל המרכזי באוטווה צצים מדי פעם, אך ההכרזה על אפשרות של משאל עם לפרישה מהווה עליית מדרגה. לדברי סמית': "בעשור האחרון הממשלות הליברליות באוטווה הכריזו מלחמה על הכלכלה החופשית של אלברטה והגבילו אותה באמצעות ים של חוקים. חוקים אלו כוונו ישירות נגד האוכלוסייה שלנו ועצם המשך הקיום שלה".
הסלע המרכזי במחלוקת: רק חלק קטן מההכנסות של אלברטה מהגז והנפט זורמים לקופת הפרובינציה עצמה. על פי המדיניות הנוכחית, ההכנסות מגיעות לממשל המרכזי באוטווה וממנו מועברות לפרובינציות אחרות בקנדה.
עיתוי האיום בפרישה קשור להתפתחויות הפוליטיות האחרונות – עלייתו לשלטון של דונלד טראמפ בארצות הברית מחד, וניצחון הליברלים בבחירות הכלליות בקנדה לפני פחות מחודש מאידך. באלברטה, חלק מהתומכים בפרישה מעוניינים להקים מדינה עצמאית, בעוד אחרים שואפים להצטרף לארצות הברית. ג'פרי ראת', תושב הפרובינציה, ציין כי: "יש לנו הרבה מן המשותף עם השכנים שלנו ממדינת מונטנה בארצות הברית ועם בני הדודים שלנו בטקסס מאשר עם כל אחד אחר".
פטר דאונינג, תושב אלברטה העובד בתעשיית הנפט, הביע תמיכה נלהבת: "אני רוצה שנהייה הכוכב ה-51. כשדונלד טראמפ הציע את זה הייתי בעננים. דונלד טראמפ הוא האיש ואנחנו רוצים להיות חלק מזה".
למרות ההצהרות הלוחמניות, ההערכות הן כי הכרזת עצמאות מצד אלברטה או הצטרפות לארצות הברית אינן צפויות בטווח הנראה לעין. סקר שנערך באלברטה לאחרונה העלה כי רק 3 מתוך 10 תושבים יצביעו בעד היפרדות מהשלטון המרכזי באוטווה.