
נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ, מבקש להוביל שינוי מפתיע במדיניות המס המסורתית של המפלגה הרפובליקנית. לפי מקורות המעורים בדיונים, טראמפ דוחף להקמת מדרגת מס חדשה של 39.6% לאנשים שמרוויחים לפחות 2.5 מיליון דולר בשנה, או לזוגות עם הכנסות של 5 מיליון דולר ומעלה. מדובר בעלייה לעומת המדרגה העליונה הנוכחית של 37%, שהייתה תוצאה של קיצוצי המס שבוצעו במסגרת הרפורמה המקיפה שהעביר טראמפ עצמו בשנת 2017.
המהלך, שהוצג במהלך שיחת טלפון שקיים טראמפ עם יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון, משתלב בחבילת רפורמות רחבה שמכונה בפיו "החוק היפה והגדול". מטרת הרפורמה היא להאריך את הקלות המס מהקדנציה הראשונה של טראמפ, לצד הטבות חדשות לעובדים בענפי האירוח ולבני הגיל השלישי. לפי גורמים המקורבים לדיונים, טראמפ מעוניין גם בביטול מלא של מסים על טיפים ושעות נוספות – מהלך יקר מבחינת התקציב, ולכן נדרש כיסוי תקציבי משמעותי.
כחלק מהניסיון לאזן בין ההטבות המוצעות לבין מקורות המימון האפשריים, טראמפ מבקש לבטל גם את אחת מההטבות השנויות במחלוקת ביותר בקוד המס האמריקני – הפטור ממס על רווחי הון מנוהלים. מדובר בפרצה חוקית המאפשרת למנהלי קרנות הון סיכון והשקעות פרטיות לשלם מס רווחי הון מופחת על רווחיהם, במקום שיעור מס רגיל על הכנסה. לפי הערכות של מכון Tax Foundation, ביטול הטבה זו עשוי להכניס לקופת המדינה 6.7 מיליארד דולר לאורך עשר שנים. מדרגת המס החדשה על העשירים צפויה להניב כ-67.3 מיליארד דולר באותה תקופה.
עוד באתר:
ההצעה מעוררת ויכוח פנימי במפלגה הרפובליקנית, שנזהרת באופן מסורתי מהעלאות מסים. יושב ראש ועדת המסים בבית הנבחרים, ג'ייסון סמית', צפוי להיפגש עם טראמפ ולהבהיר שהצעת החוק הנוכחית עונה על הדרישות שהציב. סנאטור מייק קראפו, העומד בראש ועדת הכספים בסנאט, הביע הסתייגות מהרעיון, אך הודה שיש תמיכה מסוימת גם בבית הנבחרים וגם בסנאט.
לאורך השנים, טראמפ עצמו שלח מסרים מעורבים בנושא מיסוי העשירים. מצד אחד הוא הביע תמיכה עקרונית במיסוי מוגבר למיליונרים, אך מצד שני הביע חשש מהשפעות שליליות כמו בריחת הון לחו"ל או ירידה בתמיכה הרפובליקנית בקרב בעלי הכנסות גבוהות. כעת, נראה שטראמפ בוחר בצעד פופוליסטי שיכול להעניק לו יתרון אלקטורלי – הגנה על המעמד הבינוני והנמוך באמצעות מס על העשירים, מבלי לפגוע בתוכניות סוציאליות כמו Medicaid, שעד כה לא נמצאה הסכמה פוליטית לקצץ בהן.