
בפינתו השבועית בתכנית 'שטח משפטי' עם יוסי ויצמן, האיר המשפטן דודי שוירץ זרקור מפתיע לעבר אחד מהחוקים הידועים אך הפחות מובנים בישראל: האיסור על רעש בשעות הלילה. בעוד שרובנו מכירים את העיקרון – שקט אחרי 11 בלילה – שוירץ גילה שההשלכות על הפרתו עשויות להיות חמורות הרבה יותר ממה שנהוג לחשוב.
"כולנו יודעים שאסור להרעיש אחרי 11 בלילה, זה כמעט מובן מאליו", אמר שוירץ. "אבל לא כולם יודעים שהחוק מאפשר להטיל עונש של עד שישה חודשי מאסר על מי שמפר אותו". לדבריו, "הרבה אנשים מקלים בזה ראש – חושבים שאולי מקסימום יקבלו קנס, או ששוטר יבקש לכבות את המוזיקה, אבל החוק קובע סנקציה הרבה יותר חמורה".
שוירץ הסביר את הרציונל שמאחורי החקיקה: "החוק מדבר על 'רעש בלתי סביר', ובשביל להבין מה זה אומר בפועל – אנחנו פונים לפסיקה. הפסיקה בעצם מפרשת את החוק לפי מקרה וסיטואציה, ומתוך כך נגזרת גם הענישה. לפעמים זה קנס, לפעמים רק התראה, אבל בתיאוריה – זה יכול להגיע גם לכלא".
עוד באתר:
לטענתו, מדובר במידע שלא רק הציבור הכללי לא מכיר – אלא אפילו אנשי מקצוע עשויים להיות מופתעים. "אני בעצמי לא ידעתי שהעונש יכול להיות עד שישה חודשי מאסר, וזה פתח לי את העיניים. הרי תחשוב – כמה מסיבות שכונתיות, חתונות, שמחות, סיומים מתקיימים כל הזמן במגזר הדתי או בכללי – ומוזיקה בוקעת עד השעות הקטנות של הלילה. זה יכול להוביל אפילו לניצול לרעה – מישהו שיתקשר סתם ויגרום למעצר מיותר".
אבל דווקא בהקשר של ל"ג בעומר, יש חדשות טובות: שוירץ ציין כי על פי התקנות, בלילה זה מותר להרעיש גם אחרי השעה 23:00. "בל"ג בעומר, לפי החוק, מותר להרעיש גם אחרי 11. זה נקבע מראש בגלל אופיו של החג – מדורות, ריקודים, מוזיקה – זה חלק מהתרבות ומהמסורת".
האזינו לשיחה המלאה מתוך 'שטח משפטי' ב'קול חי':