
המשבר הקואליציוני סביב אי העברת חוק הגיוס רחוק מלהתקרב לסיומו, וגם בתוך מפלגת 'יהדות התורה' הדעות חלוקות בנוגע לשאלה האם להחריף את הצעדים נגד הקואליציה – שעלולים לגרום בסופו של דבר להליכה לבחירות – או להסתפק במצב הנוכחי. ציטוטים בלעדיים מישיבת הסיעה אותם נחשוף כאן בהמשך הכתבה, מלמדים מי מהח"כים מצדד באיזו דעה, ומשרטטים את המפה הכוללת.
למעשה, למרות האיומים, אתמול (שני) הח"כים החרדים הצביעו עם הקואליציה, כמו למשל בחוק שהוגש במשותף על ידי הקואליציה והאופוזיציה בעניין תיקון חוק ממשלת החילופים, על פי המידע שהגיע ל'אמס' ביהדות התורה לא המשיכו בחרם, שכן חששו שש"ס תתמוך בחוק זה, ואיחוד השורות היה חשוב יותר מאי תמיכה בחוק שאינו שנוי במחלוקת.
מאידך, אנו חושפים כאן ב'אמס' כי החרם מצד 'יהדות התורה' על הצבעות הקואליציה צפוי לחזור, אולם כרגע מדובר על חזרה למצב הנתון – בלי החרפת הצעדים. לקראת יום רביעי – בו צפויים לעלות להצבעה כ-20 חוקים, בהם חוקים חשובים לליכוד כהמשך לרפורמה המשפטית, יודיעו ב'יהדות התורה' ליו"ר הקואליציה אופיר כץ, כי הם אינם מתכוונים לתמוך בחוקים.
עוד באתר:
לקראת השבוע הקרוב והצבעותיו, ביהדות-התורה מצפים שש"ס תמשיך את הקו עליו התחייבה עוד לפני פסח, יחד עם זאת, בש"ס אומרים, כל מקרה לגופו, בפרט לאור זאת שבראייתם ראש הממשלה כן החל לקדם את החוק, וכזכור נפגש עם דרעי ואדלשטיין בעניין בשבוע שעבר. ועל כן אין סיבה לשרוף את כל הגשרים ולהחריף את המשבר לכדי חרם.
במהלך ישיבת הסיעה של יהדות התורה, הסביר יו"ר ועדת הכספים משה גפני כי האחדות עם ש"ס בעניין חשובה, ועידכן כי כל התיאומים, בינו לבין דרעי, באמצעות ח"כ ינון אזולאי שנחשב למתווך הגון. גפני חשף כי בשבוע שעבר דרעי רצה לעזור לקואליציה ולנתניהו, וביקש כן לתמוך בחוק לפיצול היועמ"שית, אך גפני סירב ודרעי נכנע, וכזכור כלל הנציגות החרדית פעלה ביד אחת. כעת, לבקשת דרעי, גפני לא מעוניין להחריף את המצב.
עוד בישיבת הסיעה אמר גפני: "לא נתמוך במה שהקואליציה רוצה, וכן לא על נושאים ששנויים במחלוקת. מכאן ואילך אנחנו לא רוצים להחריף את המצב, אנחנו רוצים לראות מה יקרה עכשיו, יודעים שיש דיונים בוועדה (חוץ וביטחון), לא יודע לאיפה זה יגיע. לא להחריף אלא כמו שהיה בשבוע שעבר. כל עוד שאנחנו לא יודעים מה קורה, אנחנו צריכים לאפשר את המציאות הזאת שבה הם יכולים להביא את החוק (גיוס)". עוד אמר גפני: "לאחרונה אני לא חסיד של ביבי. הייתי פעם".
במהלך הישיבה, גולדקנופף ואייכלר ניסו לטעון כי יש החלטה של גדולי ישראל לא להצביע בכלל עם הקואליציה, אולם עמדתם לא התקבלה, אלא עמדת גפני, בה תמכו החברים מאגודת ישראל ח"כ רוט וטסלר. השר גולדקנופף אף כעס על כך שראש הממשלה נקט בפומבי במספר של עשרת אלפים מתגייסים כיעד, "הוא לא דיבר איתנו על זה" אך גם התרעתו בעניין הזה, לא זכתה לתמיכה מנציגי דגל, שטענו כי זהו המתווה ואלו המספרים ששר הביטחון הציע והצהיר.
חלק מחברי הסיעה ציינו את סדרת הסרטונים של נתניהו כהוכחה לכך שפניו כבר לבחירות, אולם אחרים סברו שההכרעה עדיין לא נפלה, וזהו קרב כיפוף ידיים אל מול הדרישה של 'יהדות התורה'. בכל מקרה לא מתכוונים להתרגש.
בשבוע שעבר דיווחנו על התיאום בין גדולי ישראל על חוק הגיוס, כאשר לא פחות מחמש פעמים שוחחו במהלך השבוע הקודם מרנן מנהיגיה הרוחניים של ש"ס ו'דגל התורה' – לתיאום מדויק בנוגע לפרטי חוק הגיוס המתגבש. ראש הישיבה מרן הגר"א סאלים נפגש פעמיים עם ראש הישיבה מרן הגר"ד לנדו, כמו כן שוחחו בטלפון לפחות שלוש פעמים נוספות. זאת, אחר הביקור הנדיר שקיים מרן הגר"ד לנדו, בירושלים אצל הגר"א סאלים, לפני שבועיים.
כזכור, מרנן גדולי ישראל גילו דעתם נגד סנקציות על לומדי התורה, על פי המידע שהגיע ל'אמס' הצעת הפשרה המוצעת כעת היא שהסנקציות לא יחולו מיד עם תחולת החוק, אלא רק אחר שנתיים, זאת בניגוד לדעתו של יו"ר ועדת חוץ וביטחון יולי אדלשטיין – שדורש שהסנקציות יחולו מיד. דרעי, שכזכור נפגש לבדו עם נתניהו שבוע שעבר בעניין חוק הגיוס, מנסה לקדם את הפשרה הזו, שבלעדיה – אין שום סיכוי שגדולי ישראל יתמכו בחוק.