
נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ יוצא היום (שלישי) למסע דיפלומטי אינטנסיבי במזרח התיכון, הביקור הראשון שלו מחוץ לגבולות ארה"ב מאז חזרתו לבית הלבן בינואר האחרון. המסע, שיתמקד במדינות המפרץ, ייפתח בריאד בירת סעודיה וצפוי להיות גדוש בפגישות בעלות משמעות כלכלית ואסטרטגית עצומה.
מיליארדים על השולחן
הנשיא האמריקאי בחר לפתוח את ביקורו דווקא בסעודיה, מהלך המבטא את החשיבות שהוא מייחס ליחסים עם הממלכה. במהלך שהותו בריאד, טראמפ צפוי להשתתף בפסגת השקעות יוקרתית שתכלול את אנשי העסקים והמשקיעים הבכירים ביותר באזור.
עוד באתר:
מקורות מדיניים מדווחים כי הכוכב האמיתי של הביקור יהיה הפגישה המתוכננת עם יורש העצר הסעודי, מוחמד בן סלמאן. על פי הערכות, השניים ידונו בהסכמי השקעות אמריקאיים בהיקף מסחרר של כ-600 מיליארד דולר, כשמומחים מעריכים כי הסכום הסופי עשוי אף לעלות על כך.
פסגת GCC
ביום השני לביקורו, מחר, ימשיך הנשיא האמריקאי את שהותו בסעודיה וישתתף בפסגת מדינות המפרץ (GCC). הפסגה, בהובלת יורש העצר הסעודי, צפויה להתמקד בשלושה תחומים אסטרטגיים: אנרגיה, טכנולוגיות מתקדמות ומינרלים.
גורמים המעורים בפרטי הפסגה מציינים כי טראמפ צפוי להציג חזון לשיתוף פעולה אזורי בתחום האנרגיה המתחדשת, לצד המשך הסחר במשאבי נפט וגז.
"קפיצה" לקטאר
ביום חמישי יעשה טראמפ את דרכו לקטאר, שם מתוכנן ביקור בבסיס אל-עודייד – הבסיס הצבאי האמריקאי הגדול ביותר במזרח התיכון. גורמי ביטחון רואים בביקור זה אות לחיזוק הנוכחות האמריקאית באזור והדגשת המחויבות הביטחונית של ארה"ב כלפי בעלות בריתה.
לצד הפן הביטחוני, גם כאן הכלכלה תככב. על פי דיווחים באקסיוס, קטאר צפויה לחתום על הסכמי השקעות משמעותיים בארה"ב בהיקף של 200 עד 300 מיליארד דולר. הפגישה המתוכננת עם האמיר תמים בן חמד א-ת'אני צפויה להתמקד בהעמקת שיתופי הפעולה הביטחוניים והכלכליים בין המדינות.
סיום באבו דאבי
ביום שישי, האחרון במסעו הנוכחי, צפוי טראמפ להגיע לאבו דאבי שבאיחוד האמירויות. שם יפגש עם הנשיא מוחמד בן זאיד לדיון על שורת פרויקטים משותפים בתחומי הנדל"ן, התיירות והטכנולוגיה.
טראמפ אמר כי הוא שוקל להוסיף לפאזל הביקור גם עצירה בטורקיה ביום חמישי. המטרה: השתתפות בשיחות שלום מתוכננות בין רוסיה לאוקראינה, בהשתתפות הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין והנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי.
מומחים למדיניות חוץ רואים בכך ניסיון של טראמפ לביסוס מעמדו כמתווך בינלאומי, ואולי אף להשיג הישג מדיני משמעותי בתחילת הקדנציה השנייה שלו.
ישראל נעדרת מהמפה
למרות הקשרים ההדוקים בין ממשל טראמפ לישראל, נכון לעכשיו הנשיא האמריקאי אינו צפוי לבקר בישראל במסגרת מסעו הנוכחי. גורמים דיפלומטיים מעריכים כי טראמפ בחר להתמקד הפעם במדינות המפרץ והיחסים הכלכליים עמן.
עם זאת, סביר להניח כי סוגיית עזה ועתידה תעלה בשיחות עם מנהיגי האזור, במיוחד לאור המעורבות האמריקאית המתמשכת בניסיונות לייצב את המצב באזור.