
ל"ג בעומר מתקרב, וההתרגשות בשיאה. בתכנית 'ברוך שאמר' עסק הרב הגאון ברוך שרגא, רבה של הגבעה הצרפתית וראש אבות בתי הדין בירושלים, בשאלה שמסקרנת הורים רבים: האם יש לעשות את טקס החלאקה דווקא במירון או שגם בקברי צדיקים אחרים? ומה עומד מאחורי המנהג?
"ידוע מנהגם של ישראל קדושים," פתח הרב, "שכאשר ילד מגיע לגיל שלוש, מספרים אותו לראשונה ומשאירים לו את הפאות – ביום זה עושים אותו יום משתה ושמחה, משום חיבוב מצווה."
הרב הביא את דברי האר"י הקדוש בשער הכוונות, שתיאר כיצד עלה למירון בל"ג בעומר, יחד עם בנו ואנשי ביתו, וערך לבנו הקטן את תספורתו הראשונה ליד קברו של רבי שמעון בר יוחאי. "זהו יום שמחתו של רשב"י," הסביר הרב, "ויש עניין גדול לעשות זאת דווקא שם."
עוד באתר:
עם זאת, הרב הסביר שיש מנהגים נוספים: "בירושלים נהגו ללכת לקבר שמעון הצדיק. למה דווקא שם? הגמרא בנדרים מספרת על נזיר מן הדרום שבא לשמעון הצדיק, והוא נשקו על ראשו ואמר 'כמוך ירבו נזירים בישראל'. לכן נוהגים גם שם לעשות חלאקה – מתוך כוונה ותיקון."
הרב הוסיף: "גם הבעל שם טוב, כפי שכתב בליקוטי דיבורים, ערך את החלאקה לנכדו בגיל שלוש – מצוות פאות הראש. יש בזה סודות והשפעות גדולות, ובפרט כשהצדיק מברך את הילד, הוא מאציל עליו מההוד שלו."
בהמשך דבריו, גילה הרב עומקים מרתקים הקשורים בגלגול נשמות: "24,000 תלמידי רבי עקיבא – הם לא היו תלמידים סתם. הם היו ניצוצות נשמה של 24,000 אנשי שכם שנהרגו במעשה דינה ע"י שמעון ולוי. ולכן הם נזקקו לתיקון מחודש."
"גם רבי עקיבא עצמו היה גלגול של שכם בן חמור, ולכן כל גלגול הנשמות הזה חזר בל"ג בעומר לרשב"י, שהוא בגלגולו – שמעון בן יעקב. לא סתם יש דמיון בשם: שמעון בן יוחאי – שמעון בן יעקב. זהו יום שבו נשמותיהם תוקנו לגמרי, ולכן יש שמחה עצומה במירון."
לדברי הרב שרגא, "מי שלא יכול לעלות למירון – ילמד את מאמרי רשב"י, יתחבר למהותו, והשמחה תגיע אליו. כפי שאמר בעל ה'בית ישראל' מגור: 'רשב"י זה לא מקום – זה אדם. כל אחד יכול להיות עם רשב"י'."
הרב שרגא גם העיר על הרמזים שבגמרא: "במסכת שבת, דף ל"ג – כגימטריה ל"ג בעומר – מופיע שמו של רשב"י 33 פעמים. וגם נאמר בשעה שנסתלק מהעולם: 'עלו והתקבצו להילולא דרבי שמעון בר יוחאי'."
לסיכום, הרב קרא: "ל"ג בעומר זה לא רק עלייה למירון. זה יום תיקון, יום שמחה, יום חיבור לצדיק הגדול שתיקן נשמות רבות והביא אור לעולם. אשרי מי שזוכה להבין זאת."
האזינו לדברים המלאים מתוך 'ברוך שאמר' ב'קול חי':