
המשרד להגנת הסביבה הודיע כי בימים הקרובים צפויים להתחיל מעופי הכלולות של הטרמיט הפורמוסי באזור פתח תקווה והיישובים הסמוכים. התופעה צפויה להימשך עד יולי, והיא כוללת מעופים המוניים של עשרות אלפי טרמיטים מדי ערב, סמוך לשקיעת השמש – לפרק זמן של כחצי שעה עד שעה.
במהלך מעופי הכלולות מנסים הטרמיטים למצוא בני זוג לצורך הקמת קן חדש. רק זוגות מעטים מצליחים להזדווג ולהקים קן בקרקע לחה, בדרך כלל בבסיס עצים. עד כה זוהתה נוכחות ודאית של הטרמיט הפורמוסי בפתח תקווה וביישובים מזרחית לה: גבעת השלושה, כפר סירקין, נחלים, נופך, מזור ורינתיה.
המשרד מדגיש את מאפייני זיהוי הטרמיט הפורמוסי: צבעו חום בהיר, מחושיו ישרים, כנפיו שוות באורכן וארוכות מעבר לגוף, וגופו אינו כולל "מותן צרה" כמו בנמלים.
עוד באתר:
טרמיט פולש ומסוכן – אך לא לבני אדם
הטרמיט הפורמוסי נחשב לאחד ממאה המינים הפולשים המזיקים ביותר בעולם, בעיקר בשל הנזק הכלכלי שהוא גורם לעץ ולמוצרי עץ. עם זאת, המשרד להגנת הסביבה מבקש להרגיע את הציבור: הטרמיט אינו עוקץ, אינו מעביר מחלות ואינו מסכן בני אדם באופן ישיר.
ד"ר שי רייכר, ראש אגף מזיקים והדברה במשרד להגנת הסביבה, מסביר: "המשרד קורא לציבור לדווח על הימצאותו של הטרמיט הפורמוסי באזורים שנוכחותו בהם טרם ידועה לנו. כל דיווח מסייע למאמץ הלאומי למניעת התפשטות הטרמיט ולשמירה על הסביבה בישראל. חשוב להדגיש – מדובר בטרמיט אשר נכלל ברשימת 100 המינים הפולשים המזיקים ביותר בעולם בשל הנזק הכלכלי שהוא גורם לעץ ולמוצרי עץ. עם זאת, מעבר לפגיעתו ברכוש הוא אינו פוגע בבני אדם, אינו עוקץ ואינו מעביר מחלות. לכן אין סיבה לבהלה ואין צורך בריסוס – רק לדווח."
כך מתמודדים: טכנולוגיה, ניטור ודיווח ציבורי
המשרד פועל בימים אלה בפריסה רחבה להכחדת הטרמיט הפורמוסי בישראל, תוך שימוש בטכנולוגיות חדשניות. מערכת חיישני רטט שהותקנה בעצים מזהה פעילות טרמיטים מתחת לפני הקרקע, ומספקת נתונים בזמן אמת.
בהמשך, צפויה להתחיל הדברה באמצעות תחנות פיתיון מבוססות מעכבי גדילת חרקים (IGR) – שיטה שהוכחה כיעילה לחיסול קנים שלמים המכילים מיליוני פרטים. מדובר בשיטה סביבתית בטוחה, בעלת רעילות נמוכה מאוד שאינה מסכנת בני אדם או חיות מחמד.
במקביל, המשרד ממליץ לציבור לנקוט אמצעי מניעה פשוטים בשעות המעוף: לסגור רשתות, לכבות אורות חיצוניים ולמנוע כניסת טרמיטים לבתים.
הצלחת הפעולות למיגור הטרמיט תלויה גם בשיתוף פעולה של הציבור. המשרד קורא לתושבים לדווח על נוכחות הטרמיט הפורמוסי – במיוחד אם הוא זוהה מחוץ לאזורים המוכרים כיום, כמו מזרח פתח תקווה, חבל מודיעין ודרום השרון.
המשרד להגנת הסביבה קורא לציבור הסבור שהבחין בטרמיט הפורמוסי במקומות ובאזורים אחרים מאלו לדווח על הימצאותו באמצעות דואר אלקטרוני או בטופס המקוון ולצרף תמונת תקריב (ככל האפשר).
בדואר אלקטרוני: [email protected] או טופס מקוון