
"צריך להישמע להוראות הסדרנים. זה מקום צר מאוד, ויש הרבה אנשים שבאים עם המון בקשות ותפילות, ברמת עם ישראל וברמת הפרט" – מדגיש שבתאי גרברצ'יק, דובר משטרת ישראל למגזר החרדי, בראיון מיוחד לקול חי עם אבי מימרן, בהיערכות השיא לקראת תחילת הילולת הרשב"י במירון.
מעגלי אבטחה
עשרות אלפי אנשים כבר נמצאים במירון, ועוד רבים בדרכם לשם, לקראת ההדלקה הראשונה שתפתח את ההילולא. המשטרה נערכה השנה באופן חסר תקדים, בעקבות אסון מירון מלפני ארבע שנים.
עוד באתר:
"אנחנו נמצאים עם כוחות גדולים מאוד של שוטרים ועם חיווי נרחב מאוד", מפרט גרברצ'יק. "הרעיון הכללי הוא לקבל אונליין תמונות בשידור חי של כל האירועים, בכל המקומות שמתרחשים בעת ובעונה אחת". לדבריו, המשטרה פועלת בשלושה מעגלים מרכזיים:
המעגל הראשון – תנועה: "התנועה של האנשים על הכבישים מווסתת על ידי שוטרי התנועה לאורך כל הצירים שמובילים למירון. יש 26 נקודות יציאה ברחבי הארץ, ומשם כבר המשטרה מטפלת כדי שהצירים יהיו פנויים ואנשים לא יתעכבו בדרך".
המעגל השני – סדר ציבורי: "אנחנו יחד עם הסדרנים מבקשים מהציבור, שכל אחד ואחת שמגיעים, יסתכלו על השני, יחשבו על השני, כדי שחלילה לא ניקלע לאיזשהם עומסים שיכולים להיות מסוכנים".
המעגל השלישי – ביטחון: "אנחנו נותנים את המעטפת הביטחונית סביב כל האירוע עצמו לאורך כל הכבישים, כדי למנוע כל מישהו ששוחר רעה, חלילה".
הסכנה הכפולה
בצד ההיערכות לאירוע עצמו, מזהיר גרברצ'יק מפני סכנה נוספת – עייפות בנהיגה בדרך חזרה. "אנחנו מגיעים למירון, בעזרת השם, אנחנו שמחים בהילולא של רבי שמעון, אנחנו עושים את הכל, כולם רואים אורות, אבל אנחנו שוכחים שאנחנו על הרגליים הרבה מאוד שעות ושאנחנו עייפים", הוא מסביר.
הסכנה מתעצמת במיוחד לקראת כניסת השבת. "מגיע יום שישי, אנשים לחוצים להגיע בשעה מוקדמת לביתם, עולים על כלי הרכב ללא מנוחה, ללא שינה של מספר שעות, וחלילה יכולות להתרחש תאונות". גרברצ'יק מזכיר שנים קודמות בהן אירעו תאונות קטלניות בדרך חזרה מההילולא. "היו שנים, לצערנו הרב, שהיו עקובות מדם מבחינת הנהגים".
המלצתו: "כל נהג, קודם כל שיישן, שיישן שעה, שיישן שעתיים. ואם יש נהג נוסף שנח, שיחליף את הנהג העייף. לנהוג בזהירות, לעצור בתחנות ההתרעננות. השוטרים יסייעו במקומות שהם נמצאים, כדי שחלילה לא נירדם על ההגה".
"מתחם 89" להורדת העומס
השנה ישנו חידוש משמעותי בתכנון ההילולא – מתחם 89 הגדול שנבנה במיוחד כדי להוריד את מרכז הכובד מההר עצמו. "זה עובד בצורה יוצאת מן הכלל", אומר גרברצ'יק. "החשיבה הראשונית של המשרד לענייני ירושלים בשיתוף משטרת ישראל, הייתה להוריד את מרכז הכובד של ההדלקות מההר שהוא אתגר טופוגרפי קשה מאוד – גם עלייה קשה, גם דרכים צרות יחסית – אל מקום ענק שהוכשר והוא בנוי מבחינה בטיחותית".
המתחם תוכנן על ידי מהנדסי בטיחות של המשרד לענייני ירושלים ומסורת ישראל כדי לקלוט את ההמונים. "כל קבוצה, כל אדמו"ר והחסידים שלו, יכולים לקיים הדלקה במתחם, ומי שמסתפק בכך ולא צריך לעלות להר עצמו – מה טוב", מציין גרברצ'יק.
"הסדרנים מווסתים"
למרות הניסיון להוריד את העומס מההר, גרברצ'יק מציין כי "אם אנשים רוצים לעלות ברגל כמובן, הם מוזמנים ויכולים לעלות ברגל אל הציון של רבי שמעון". הוא מזכיר ש"הציון של רבי שמעון מנוהל על ידי סדרנים מאנ"ש, שהם באחריות המשרד לענייני ירושלים ומסורת ישראל. הם אלה שאמורים לווסת את התנועה, כאשר אנחנו, השוטרים, עומדים במעגל השני, כדי להתערב אם יהיה צורך בכך".
הוא קורא לציבור להישמע להוראות הסדרנים, במיוחד בכניסה לציון. "זה מקום צר מאוד, ולהתחשב בשני".
האזינו לראיון המלא, מתוך 'המהדורה המרכזית' בהגשת אבי מימרן: