
לאחר מינוי 21 דיינים חדשים בוועדה לבחירת דיינים – סערה במגזר החרדי והמשפטי: עורך הדין משה יצחק אוסדיטשר, המופיע תדיר בבתי הדין הרבניים, מתייצב לראיון נוקב בתכנית 'שטח משפטי' עם עו"ד יוסי ויצמן, ומסיר את המסכות: “זה לא מינוי מקצועי – זה סידור עבודה פוליטי, מבוסס קשרים משפחתיים ושתדלנות מגזרית.”
"אני עובד בבתי הדין הרבניים", פותח אוסדיטשר, "דעתי לא נוחה. יש לי בעיה – אני אומר את מה שאני מרגיש. 12 מתוך 21 הדיינים שמונו – אני יכול להגיד את השיוך המשפחתי של כל אחד מהם. זה חתן של זה, וזה הבן של זה, וזה הילד של ההוא. זה פשוט לא ייאמן. בדקתי, קיבלנו את הרשימות – וזה לא יכול להיות מקרי".
לטענתו, מדובר ב”נפוטיזם ברמה הנמוכה ביותר. מהמקפצה". לדבריו, “יכול להיות שהם ראויים, אני לא נכנס לקורות החיים שלהם, אבל ברגע שכל כך הרבה מהם מקושרים – אין מצב שזה מקרי. אין בעולם מקריות כזו, אלא אם כן היום זכיתי בפיס".
עוד באתר:
על שורש הסערה אומר אוסדיטשר: “מדובר בהחלט באירוע חרדי-דתי – הדיינים עוסקים בגירושין, נישואין, שלום בית. אבל זה גם סידור עבודה. יש אברכים בכוללים, עילויים של ממש, שלא ייכנסו לעולם למערכת – כי הם לא מספיק מקושרים. נולדו למשפחה הלא נכונה".
עורך הדין יוסי ויצמן מצטרף לביקורת: “מיינו אותם לשביעיות – כאילו מדובר בעדר בקר. שבעה אשכנזים, שבעה ספרדים, שבעה דתיים לאומיים. האם היה שיקול מקצועי? ניהול אולם? סבלנות? לב רחב?".
אוסדיטשר: "לא רק שלא היה שיקול כזה – הם עשו בדיוק מספר שמתחלק בשלוש, כדי לא להכניס ספרדי אחד רזרבי. זה נורא. באמת. צוחקים – אבל זה נורא. זה פוגע באמון הציבור".
בהמשך משווה עו"ד אוסדיטשר את התהליך לבחירת שופטים בישראל: “במינוי שופטים – יש מבחנים, תהליך מסודר. פה? מגיעות רשימות, פוליטיקאים מחלקים לפי מגזר. דיין טוב לא צריך להיות ‘של ספרדים’ או ‘של אשכנזים’. דיין צריך לדון את כולם. וזה נורא שבעולם המשפט מתייחסים לזה כך”.
כאשר נשאל האם הוא מרגיש בהבדל במהלך הופעותיו בבתי הדין, משיב אוסדיטשר באופן נחרץ: "מעולם לא הרגשתי שמי שעומד מולי מתייחס אליי אחרת בגלל שיוך עדתי. לזכות הדיינים ייאמר – כשמגיעים לאולם, הם שופטים לפי החוק והצדק. אבל הנראות – הנראות זועקת לשמיים. יש עילויים שיודעים את כל הפוסקים בעל פה – ואין להם סיכוי להתקבל. אלא אם כן הם מחותנים עם האיש הנכון".
השיחה מקבלת תפנית פוליטית כשנשאל האם בכלל יש צורך בעוד דיינים, נוכח ירידת סמכויות בתי הדין: “אני ניסיתי לקדם החזרת סמכויות. אבל הבנתי – אין לחץ. הדיינים לא דוחפים לזה. המשכורת נשארת, עומס העבודה יורד – וזה נוח. הם מעדיפים פחות עבודה".
ויצמן מציין בציניות: "כלומר, אין צורך אמיתי, אבל יש משרות פנויות, אז ממנים".
ואוסדיטשר מאשר: "נכון. אבל מצד שני – אי אפשר להתעלם מזה שיש תיקי גירושין שמתעכבים חודשים. לא ייתכן שאישה תחכה חצי שנה לדיון. הבעיה היא – שוב – שאין לה קבוצה מקושרת".
בסיום השיחה הביע אוסדיטשר תקווה מהולה בתסכול: “אני מקווה ש-21 הדיינים החדשים ייצאו מהפוליטיקה – וייכנסו לעבודה אמיתית. אנשים פה במדינה מתייסרים, גם בגירושין, גם בענייני אישות. אלו דיני נפשות. זה כמו לתת לאברך שנבחן בתיאוריה לנהוג בטנק – בלי שעבר קורסים, בלי כלים מעשיים. אני מצפה מהם להפוך לאנשי מקצוע אמיתיים – לא רק ג'ובניקים מטעם”.
האזינו לראיון המלא ב'שטח משפטי' ב'קול חי':