
תעשיית התיירות הטורקית נקלעה למשבר חמור לאחר שגל של ביטולים וקריאות לחרם סוחף את הודו – שוק הכולל 1.4 מיליארד תושבים. המשבר הדיפלומטי בין המדינות, שהחל בעקבות תמיכתה הגלויה של טורקיה בפקיסטן במהלך הסכסוך האחרון עם הודו, מאיים להסב נזק כלכלי משמעותי לאנקרה, כך על פי הדיווח בחדשות 12.
"דם והזמנות לא יזרמו יחד", הצהיר אלוקה בג'פאי, מייסד שותף של ixigo, אחת מפלטפורמות הזמנת החופשות הגדולות בהודו, בעודו מודיע על השעיית כל הטיסות לטורקיה. הצהרה זו מסמלת את עומק המשבר שהולך ומתרחב.
הנתונים מדאיגים את טורקיה: הזמנות חופשות של הודים לטורקיה צנחו ביותר מ-60 אחוזים תוך ימים ספורים בלבד, בעוד שביטולי הטיולים זינקו בשיעור מדהים של 250 אחוזים. פלטפורמות הנסיעות הגדולות בהודו, בהן EaseMyTrip, MakeMyTrip ו-ClearMyTrip, מדווחות על נסיגה חדה בהזמנות.
עוד באתר:
למרות שתיירים הודים היוו פחות מאחוז מכלל המבקרים הזרים בטורקיה בשנת 2024, ההשפעה הכלכלית המצטברת של החרם עלולה להסתכם בהפסדים של יותר מ-1.4 מיליארד שקל בהכנסות שנתיות.
אך המשבר חורג הרבה מעבר לתיירות. הרשויות בהודו הפגינו נחישות כשאסרו על חברת שירותי הקרקע הטורקית Celebi לפעול בנמלי התעופה ההודיים בטענה לאיום על הביטחון הלאומי. החברה, שפעלה בנמלי תעופה מרכזיים כמו אלה של דלהי ומומבאי, איבדה את הסיווג הביטחוני שלה, אף שהכחישה כל קשר לממשל הטורקי.
גם הקשרים האקדמיים והמסחריים בין המדינות ספגו מכה קשה. אוניברסיטאות יוקרתיות בהודו, בהן ג'ווהרלאל נהרו וג'מיה מיליה איסלמיה, השעו שותפויות עם מוסדות טורקיים. במקביל, סוחרים ברחבי תת-היבשת החלו להחרים מוצרי יבוא טורקיים, במיוחד תפוחים ושיש – שני ענפי יצוא משמעותיים של טורקיה להודו.
"עסקים לא יכולים להיות חשובים יותר מהמדינה", הכריז קפיל סוראנה, נשיא איגוד מעבדי השיש באודייפור, כשקרא להפסקה מיידית של יבוא השיש הטורקי. הנתונים מדגישים את חומרת המשבר: טורקיה מספקת כ-70 אחוזים מייבוא השיש של הודו, שוק בשווי של כ-1.2 מיליארד שקל בשנה.
שורשי המשבר נעוצים ב'מבצע סינדור', פעולת התגמול הצבאית של הודו בעקבות מתקפת טרור קטלנית בפהלגם שבמדינת ג'אמו וקשמיר. דלהי האשימה את פקיסטן בתמיכה בארגון הטרור שביצע את הפיגוע, ובתגובה טורקיה ואזרבייג'ן פרסמו הצהרות תמיכה בפקיסטן. אנקרה אף הזהירה מפני "מלחמה כוללת" וקראה ל"שלום צודק ומתמשך" בקשמיר – עמדה שנתפסה בהודו כהתערבות בוטה בענייניה הפנימיים.
סוכנויות נסיעות הודיות כבר החלו לקדם יעדים חלופיים כמו יוון ומזרח אירופה במקום טורקיה, אם כי טרם נרשמה עלייה משמעותית בביקוש ליעדים אלה.
בעוד שעבור הודו זוהי הפגנת כוח לאומית, עבור טורקיה מדובר באיום כלכלי ממשי בעת שכלכלתה כבר מתמודדת עם אתגרים של אינפלציה גבוהה והתרחקות של תיירים ממדינות מערביות בשל חששות ביטחוניים.