
בשידור מרתק בתוכנית 'מבט לחיים' ברדיו 'קול חי', ענה הרב יוסף יצחק ג'ייקובסון לשאלת מאזינה על תפילה שלא נענית ועל הקושי לכוון בתפילות החובה היומיומיות. דבריו, המשלבים עומק רוחני עם רגישות אנושית, מציעים תובנות מעוררות השראה על משמעות התפילה, התמדה בה והדרך להתמודד עם תחושת חוסר המענה.
המאזינה פתחה בשאלה נוקבת: "אני רוציתי לשאול בקשר להנאה של התפילה, בקשר לשני סוגים של התפילה: תפילה שמתפללים לישועה, להיוושע מאיזו צרה, ותפילה שחייבים בה, כמו שחרית, מנחה וכו'. אני רוציתי לדעת, איך להתייחס לתפילה שלא נענית? עד מתי בן אדם צריך להמשיך להתפלל? כתוב 'חזק ואמץ לבבך, חכה אל ה", ואמרו שבן אדם שיתפלל ולא נענה, יחזור ויתפלל. עד כמה שנים, איזו תקופה? וגם, הדבר הזה שאני לא נענית מפריע לי לכוון בתפילה הרגילה שאני חייבת בה, כי אני רואה שתפילות לא נענות".
הרב ג'ייקובסון השיב ברגישות, תוך התייחסות לעומק השאלה: "השאלה היא מאוד חשובה. אפשר לתת דוגמה לתפילה שלא נענית, כי יש הרבה סוגי תפילה." בתגובה לדברי המאזינה, שהזכירה תפילות בנושאים כמו זיווג, ילדים, בריאות, פרנסה ודיור, ואמרה כי היא בטוחה שהיא לא היחידה שחווה זאת, הרב ציין: "הבנתי. הרמב"ם, הנשר הגדול, רבינו משה בן מימון, כותב בתחילת הלכות תפילה שמצוות התפילה היא שכשאני זקוק למשהו, אני פונה לקדוש ברוך הוא, לבורא העולם, ומבקש ממנו את צרכיי, כמו ילד שמבקש מאבא או מאימא. זו מצוות התפילה."
עוד באתר:
הוא המשיך והסביר כי תגובת הקדוש ברוך הוא אינה תמיד כפי שאנו מצפים: "איך שהקדוש ברוך הוא עונה? לפעמים המענה מגיע גם בזה שאני לא נענה. אולי המענה הוא שהוא לא עונה לי בדיוק כפי שרציתי. אולי יש לי שליחות אחרת, הזדמנות אחרת, או שאני צריך לגשת לעניין בצורה אחרת. אבל העיקר הוא שלאדם לא צריך להתאפק מלדבר עם הקדוש ברוך הוא על כל מה שמעיק לו בחיים, בין בדברים גשמיים, רוחניים, נפשיים או רגשיים. מצוות התפילה היא שיש לי כתובת 24 שעות ביממה: 'גם כי אלך בגיא צלמוות לא אירא רע כי אתה עמדי.' השם אומר: אני שומע תפילה, אני קשוב, אני אוזן קשבת. איך הוא עונה? זה נסתר מדרכינו."
הרב הזכיר את סיפורה של אם נחשון וקסמן כדוגמה לכאב שבתפילה שלא נענית: "כולנו זוכרים את הסיפור המצמרר של האמא של נחשון וקסמן הי"ד. היא אמרה: התפללתי לקדוש ברוך הוא והוא אמר לי לא. הפעם הוא אמר לה לא. אנחנו צריכים להיות באמפתיה ובחמלה על הכאב. אדם שמחפש שידוך, פרנסה, דירה, ילדים – המסע של החיים מאוד מסתורי. יש כאבי תופת, כמו שאנחנו רואים באירועים האחרונים בארץ ישראל, כמו טרגדיה של אישה בדרך לחדר לידה. מי יכול להבין טרגדיה כזו על ידי רוצחים מתועבים? אבל הקדוש ברוך הוא מסתכל על הכל, והתפילה היא שהוא לא חירש, חס ושלום, למצוקות שלנו."
לגבי הקושי לכוון בתפילות החובה, כמו שחרית, הרב הציע: "זה קושי רגיל אצל רבים מאיתנו. הדרך הכי טובה היא להקדיש כמה דקות לפני התפילה להתבוננות, להתבודדות, לנשום בכוונה ולהכין את עצמנו למפגש הזה. אם אני קופץ ישר לתפילה, המחשבות שלי מתרוצצות לכל מקום. אבל אם אני אוזר עוז ואומר: אני נכנס עכשיו למפגש אינטימי עם מלך מלכי המלכים, שרוצה להקשיב לי, הרבה יותר קל להתרכז. גם אם המחשבות בורחות באמצע, לא צריך לכעוס על עצמי. צריך, בחמלה וברגישות, להחזיר את המחשבה ולומר: בסדר, בוא נחזור לתפילה."
הרב המחיש זאת במשל מזוגיות: "אפילו בזוגיות בין בני אדם, לשבת בחדר ולהיות קשוב זה לזה, בלי הפרעות, זה קשה. זה דורש נוכחות. אנחנו חיים בעידן שנוכחות קשה עבור רבים. תמיד יש דרך לברוח – טלפון, אחריות, משהו אחר. עבודת ההתמקדות היא עבודה קשה, אבל זו מתנה לעבוד עליה. כמו שריר, ככל שאנחנו עובדים עליה יותר, כך היא מתפתחת. אם לא עובדים, היא נחלשת."
האזינו לדברים המלאים בתוכנית 'מבט לחיים' בהגשת הרב יוסף יצחק ג'ייקובסון ב'קול חי':