
ירושלים היא אחת הערים המובילות בישראל בשימוש בתחבורה הציבורית, כבר היום. על פי תחזיות משרד התחבורה, עד שנת 2030 צפוי שיעור המשתמשים בתחבורה הציבורית להכפיל את עצמו, הודות להשקעה נרחבת בתשתיות, קישוריות, פתרונות נגישות, ושירות חכם ומתקדם.
עוד לפני סוף העשור, ייהנו תושבי הבירה והמבקרים בה ממערך תחבורה ציבורית חכם, נוח ונגיש, שיכלול רשת רכבות קלות מתקדמת עם שמונה קווים תפעוליים שיובילו 600 אלף נוסעים ביום. מערך חכם ומקושר של קווי אוטובוסים יזין את תחנות הרכבת הקלה ויפעל בנתיבים ייעודיים, תוך שיפור מתמיד בתדירות וברמת השירות.
לציבור הנהגים יוצעו כ־10 חניוני "חנה וסע" בכניסות העיקריות לעיר, ובהם 8,500 מקומות חניה, עם חיבור ישיר לתחנות הרכבת הקלה ופטור מתשלום למשתמשי התחבורה הציבורית.
עוד באתר:
קו הרכבת המהיר המגיע היום עד תחנת יצחק נבון יוארך ויעבור בתוואי תת קרקעי באורך 5.5 קילומטרים, שיאפשר לנוסעים להגיע ממש למרכז העיר, עם תחנות בכיכר הדווידקה ובמתחם החאן.
על מנת לגשר על הפערים הטופוגרפיים הייחודיים לירושלים, ישולבו במערך התחבורה מעליות ודרגנועים שיחברו בין שכונות, מרכזים אורבניים ותחנות תחבורה – לנגישות מלאה ונוחה לכלל הציבור. גם רוכבי האופניים ייהנו מרשת שבילי אופניים באורך כולל של כ־200 קילומטרים, הכוללת עמדות ריענון ותחזוקה, מערך השכרה וחניונים ייעודיים.
רכבות קלות ורכבות מהירות – עיר אחת, רשת אחת
הקו האדום של הרכבת הקלה, שבו מתבצעות כבר כיום כ־45 מיליון נסיעות בשנה, מקשר בין הדסה עין כרם, הר הרצל, מרכז העיר ונווה יעקב. בשנת 2026 יצטרף אליו הקו הירוק, ובשנת 2029 הקו הכחול שיפתח בהדרגה. יחד, שלושת הקווים ייצרו רשת עירונית כוללת עם שמונה מסלולים תפעוליים וכ־600 אלף נסיעות יומיות.
במקביל, משרד התחבורה ורכבת ישראל מציינים השנה אבן דרך משמעותית בקו המהיר ירושלים–מודיעין: למעלה מ־35 מיליון נסיעות בוצעו בקו מאז שנחנך ב־2018. לרגל יום ירושלים, תוגבר השירות בקו באופן נרחב ובשעות השיא תעלה התדירות לשתי רכבות בשעה. כיום נוסעים בו כ־55 אלף נוסעים בחודש, עם זמני נסיעה מהירים: 29 דקות ממודיעין מרכז לירושלים, ו־22 דקות מפאתי מודיעין.
פרויקט נוסף שיחולל מהפכה בחיבורה של ירושלים לכל חלקי הארץ הוא מסילה 431, שתחבר את ירושלים, מודיעין וראשון לציון לאורך תוואי כביש 431, באמצעות 30 קילומטרים של מסילה כפולה ומחושמלת. הפרויקט כולל הקמת תחנות חדשות כמו רמלה דרום ומעוין שורק, שדרוג תחנת הראשונים, גשר הרכבת הארוך בישראל (3.5 קילומטרים) ושלוש מנהרות.
תחבורה ציבורית ירוקה לכל מטרופולין ירושלים
ירושלים מובילה את ישראל בשימוש בתחבורה ציבורית וגם במעבר לתחבורה ירוקה. במסגרת הרחבת השירות במטרופולין ירושלים, מפעילה חברת "דרך אגד" כ־300 אוטובוסים, מרביתם בהנעה בגז טבעי. לאחרונה, נוספו 115 אוטובוסים עירוניים מונעים בגז ו־9 מיניבוסים נוספים. הקווים החדשים מחברים את ירושלים עם מבשרת ציון, גבעת זאב ויישובים נוספים במטרופולין, בנוסף לקווים לבני ברק, רמת גן, ראש העין ופתח תקווה. ברחבי העיר נסללים נתיבי תחבורה ציבורית ייעודיים, ומתבצעים שיפורים בקווים ובתדירות, במסגרת המעבר כולל למערך שירות חכם, ירוק ומחובר – לכל נוסע ובכל שכונה.
מרכז תחבורה ענק בכניסה לעיר
בשערי העיר מוקם מרכז תחבורה ענק המייצג את התפיסה התחבורתית הכוללת שמקדמת השרה רגב, אשר שמה דגש על חיבוריות וקישוריות, ועל שילוב מוקדי תעסוקה, דיור ופנאי בסביבת המרכז. במרכז ייפגשו הקו המהיר של רכבת ישראל, שני קווים של הרכבת הקלה, קווי אוטובוסים עירוניים, מטרופולינים ובין עירוניים, ואמצעי תחבורה משלימים כמו אופניים ומיקרו מוביליטי. הפרויקט יכלול חניון ענק שבו יוכלו המגיעים לבירה להשאיר את הרכב ולהמשיך ליעדם בתחב"צ. הפרויקט כולל שתי מנהרות שיחברו את כביש 1 ישירות למרכז העיר, ויאפשרו גישה נוחה לחניון.
הליכתיות ונגישות – העיר חוזרת לציבור
בתכנון מערך התחבורה הציבורית של ירושלים ניתן דגש מיוחד להליכתיות – תכנון שמחזיר את המרחב הציבורי לרשות התושבים, מעודד תנועה רגלית, תורם לאיכות הסביבה ומחזק את חיי הקהילה. התכנון הירושלמי משלב בצורה מיטבית הולכי רגל, רוכבי אופניים, תחבורה ציבורית ורכבים פרטיים – לרבות פתרונות מתקדמים לגישור על שיפועים תלולים, באמצעות מעליות ודרגנועים ציבוריים.
שרת התחבורה והבטיחות בדרכים, תא"ל (במיל') מירי רגב: "ביום ירושלים אנחנו לא רק חוגגים את עברה המפואר של עיר הבירה – אלא גם מביטים קדימה. מערך התחבורה הציבורית שאנו מקדמים בירושלים הוא חסר תקדים בהיקפו, באיכותו ובחזון שהוא מביא. התחבורה הציבורית היא המפתח לצדק תחבורתי, נגישות לכלל האוכלוסיות וחיזוק הלכידות החברתית בעיר החשובה בישראל."
מנכ"ל משרד התחבורה והבטיחות בדרכים משה בן זקן: "חזון התחבורה לירושלים לשנת 2030 הוא תוצאה של עבודה יסודית, תכנון מתקדם ומחויבות עמוקה לעיר ולתושביה. אנחנו שמים את הנוסע במרכז, ומשלבים בין תחבורה חכמה, קיימות, ונגישות לכל אדם. ירושלים היא עיר מורכבת – ואנחנו מעניקים לה פתרונות תחבורה מורכבים לא פחות."