
וועדת הכלכלה של הכנסת, אישרה השבוע הוועדה את בקשת משרד התחבורה לתקן את צו התעבורה – ולמעשה לאפשר לעיריית ירושלים להטיל קנסות על רכבים מזהמים שייכנסו לשטח העיר. זאת, במסגרת חוק העזר העירוני שנועד להפחית את זיהום האוויר מירידה בתנועת כלי רכב מזהמים.
לפי התיקון שאושר, רכבים פרטיים שיזהמו את האוויר בירושלים ייקנסו ב-500 שקלים, בעוד רכבים מזהמים בבעלות תאגיד יישאו בקנס של 1,000 שקלים. הצו צפוי להיכנס לתוקף 30 יום לאחר שיתפרסם ברשומות.
ח"כ אלון שוסטר, שניהל את הדיון, ציין כי מדובר בצעד חשוב: "צמצום זיהום אוויר מציל חיים. אין צורך להקשות על ערים אחרות שירצו לאכוף צעדים דומים". הוא ביקש להבין כיצד תתבצע האכיפה בפועל.
עוד באתר:
עו"ד עינת קורמן ממשרד התחבורה הסבירה כי העירייה תהיה רשאית להפעיל אכיפה ישירה באמצעות קנסות מינהליים – מה שיחליף את ההליך המשפטי המסורבל שהיה נהוג עד כה, שהסתמך על הזמנות לדין.
עו"ד שמואל שפט, נציג עיריית ירושלים, הדגיש כי העיר כבר הוגדרה כ"אזור מופחת פליטות" עוד בשנת 2019, אולם עד כה לא ניתן היה לאכוף את ההגדרה ביעילות. "מדובר בצעד שמסמל שינוי חשוב. לקראת יום ירושלים – התושבים מרוויחים אכיפה אפקטיבית", אמר.
בהמשך הדיון העלה ח"כ שוסטר את השאלה האם ערים נוספות צפויות לנקוט בגישה דומה. נציגת המשרד להגנת הסביבה, שירה מסיכה שלי, השיבה כי "יש ערים שמכינות תוכניות דומות ורק המתינו לראות אם צו הקנסות יאושר – כעת הן יוכלו להתקדם".
ח"כ אברהם בצלאל תהה מה יעלה בגורל הרכבים המזהמים. בתשובתה, הבהירה עו"ד קורמן כי רכבים אלו יורשו לנסוע בכל רחבי הארץ, למעט בירושלים ובחיפה – שם כבר חלה רגולציה סביבתית דומה. עו"ד שפט ציין שמדובר בכ-40 אלף כלי רכב מזהמים מתוך כ-3 מיליון כלי רכב בישראל, והדגיש כי "אין חובה להחליף את הרכב – ניתן להתקין מסנן. הודעות בנושא כבר נשלחו לבעלי הרכבים".
בסיום הדיון הצביעו חברי הכנסת שוסטר ובצלאל בעד אישור הצו. ח"כ שוסטר חתם את הישיבה באמירה: "אני מקווה שערים נוספות יצטרפו למהלך החשוב הזה, למען בריאות הציבור".