
למרות מלחמת 'חרבות ברזל' והאתגרים הביטחוניים הרבים, ישראל שוברת שיא של כל הזמנים בתחום הייצוא הביטחוני. לפי נתוני משרד הביטחון, בשנת 2024 נחתמו חוזים חדשים עם לקוחות זרים בשווי כולל של 14.795 מיליארד דולר – כ-52 מיליארד שקלים. מדובר בזינוק של 13% לעומת השנה הקודמת, והמשך ישיר לעלייה מרשימה של יותר מ-100% במהלך חמש השנים האחרונות.
יותר ממחצית מהחוזים שנחתמו (56.8%) היו עסקאות ענק בשווי של למעלה מ-100 מיליון דולר כל אחת, כאשר מעל 50% מהעסקאות נחתמו עם מדינות אירופה.
דו"ח הייצוא הביטחוני הוגש לשר הביטחון ישראל כ"ץ על ידי מנכ"ל משרד הביטחון, אלוף (מיל') אמיר ברעם, וראש סיבט, תא"ל (מיל') יאיר קולס. השלושה ציינו כי ההצלחה נובעת משילוב של יכולות מבצעיות מוכחות, חדשנות טכנולוגית גבוהה וניהול אסטרטגי משותף של התעשיות הביטחוניות יחד עם משרד הביטחון וצה"ל.
עוד באתר:
לדברי השר כ"ץ: "דווקא בשנת מלחמה קשה ומורכבת, ישראל שוברת שיא של כל הזמנים בייצוא הביטחוני – 15 מיליארד דולר. ההישג האדיר הזה הוא תוצאה ישירה של הצלחות צה"ל והתעשיות הביטחוניות נגד חמאס בעזה, חיזבאללה בלבנון, החות'ים בתימן, משטר האייתולות באיראן ובזירות נוספות. העולם רואה את העוצמה הישראלית ומבקש להיות שותף לה. נמשיך לחזק את צה"ל ואת הכלכלה הישראלית באמצעות חדשנות ביטחונית שתבטיח עליונות ברורה מול כל איום – בכל מקום ובכל זמן".
אלוף במיל' אמיר ברעם הוסיף: "השיא החדש מבטא יותר מכל הערכה עולמית הולכת וגוברת לביצועי הטכנולוגיה הישראלית. יותר מדינות רוצות להגן על אזרחיהן באמצעות אמל"ח ישראלי. עלינו להמשיך את התנופה בייצוא הביטחוני – זו הדרך להעצים את צה"ל, לפתח את הדורות הבאים ולחזק את כלכלת ישראל. נרחיב את בסיס הייצור כדי להבטיח כשירות ביטחונית רציפה, גם בימי שגרה וגם בזמני חירום".
תא"ל (מיל') יאיר קולס, ראש סיבט, הדגיש את איכות התעשיות הביטחוניות: "זו השנה הרביעית ברציפות של שיאים חדשים. הנתונים המרשימים מבוססים על תעשייה יוזמת, יצירתית ופורצת דרך. החיבור הייחודי של משרד הביטחון, צה"ל והתעשייה הביטחונית יוצר יתרון יחסי ברור מול שוקי העולם".
פילוח גאוגרפי של הייצוא: אירופה – 54%, אסיה והפסיפיק – 23%, מדינות הסכמי אברהם – 12%, צפון אמריקה – 9%, אמריקה הלטינית ואפריקה – 2% יחד.
תחומי ייצוא מובילים: מערכות הגנה אווירית (48%), כלי רכב ורק"מ (9%), לוויינות וחלל (8%), מכ"מ ולוחמה אלקטרונית (8%), אוויוניקה וכלי טיס מאוישים (8%), תצפית ואופטרוניקה (6%), מודיעין וסייבר (4%).
פילוח עסקאות לפי היקף כספי: עסקאות מעל 100 מיליון דולר – 56.8%, בין 50 ל-100 מיליון דולר – 9.5%, בין 10 ל-50 מיליון דולר – 16.3%, עד 10 מיליון דולר – 17.4%.