
בעתירה דחופה שהוגשה היום (רביעי) לבג"ץ, מבקשת הסנגוריה הצבאית להורות על עצירת הליכי הביקורת שמבצע משרד מבקר המדינה בנושאי הליבה הקשורים לאירועי השבעה באוקטובר ותחילתה של מלחמת "חרבות ברזל".
לטענת הסנגוריה, הביקורת הנוכחית "חורגת מהסמכות החוקית של מבקר המדינה, פוגעת קשות בזכויות החיילים המשרתים בצה"ל ועלולה לשבש את עבודתה של כל ועדת חקירה ממלכתית שתוקם בעתיד לבחינת האירועים". יחד עם זאת, מדגישים בסנגוריה כי גם אם תתקבל העתירה, יוותרו בידי משרד המבקר למעלה מ-35 נושאי ביקורת רלוונטיים לצה"ל, שאינם נוגעים ישירות ל"ליבת הכשל" של 7 באוקטובר.
במרכז העתירה עומדת הטענה כי מבקר המדינה פועל בניגוד להסכמות משפטיות שנקבעו בעבר עם הרמטכ"ל, עם ראש השב"כ ועם היועצת המשפטית לממשלה – ושהן עצמן עוגנו בפסק דין של בג"ץ, אשר הביא למחיקת עתירות קודמות בנושא.
עוד באתר:
מנגד, משרד מבקר המדינה דחה בחריפות את העתירה וכינה אותה "מופרכת ושערורייתית". בתגובה רשמית שהועברה לתקשורת נמסר: "מצופה ממי שהצהיר על קבלת אחריות לאחד המחדלים החמורים בתולדות המדינה, שלא ינסה לחמוק מביקורת.
משרד מבקר המדינה רואה בחומרה את עתירת הסנגוריה הצבאית, הנוהגת כאילו לא ניתן תוקף של פסק דין להסכמות שהושגו עם הרמטכ"ל וראש השב"כ, ואשר אושרו על ידי היועצת המשפטית לממשלה. הסנגוריה מתעלמת מההסכמות הללו, ומהעובדה שבעטיין עוכבה הביקורת במשך 14 חודשים".
עוד נמסר ממשרד המבקר: "אין לנו אלא להאמין שבג"ץ ידחה עתירה זו, המבקשת לרוקן מתוכן את פסק הדין, ולא ימנע ממשרד מבקר המדינה להמשיך בביקורת על כל הדרגים – על מנת לספק תשובות לאזרחי ישראל על כשלי השבעה באוקטובר. יודגש כי בניגוד לטענת הסנגוריה, ביקורת המדינה אינה סותרת הקמת ועדת חקירה ממלכתית. להיפך – החוק קובע כי ועדת ביקורת המדינה של הכנסת תוכל להקים ועדת חקירה ממלכתית בהתבסס על דוח מבקר המדינה".