
למרות הכחשות מצד בכירי הממשלה, מידע חדש שפורסם בתחקיר של 'כאן 11' מעלה כי מדינת ישראל העבירה מאות מיליוני שקלים למנגנון הסיוע ההומניטרי ברצועת עזה – והכל תוך הצגתו כתקציב המועבר ל"מערכת הביטחון", מונח שנטען כי נוסח באופן מכוון בעמימות.
הסוגיה סביב מימון הסיוע לעזה העסיקה את הדרג המדיני והציבורי בתקופה האחרונה, כאשר לשכותיהם של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ' התעקשו בעבר כי ישראל איננה משתתפת במימון פעולות הסיוע. ואולם, כעת מתברר כי בתחילת החודש הקודם, הממשלה אישרה העברת תקציב נרחבת, מבלי לציין בצורה שקופה לאן בדיוק ינותב הכסף.
על פי מקורות שדיברו עם 'כאן', אותם כספים יועדו בפועל למימון מנגנון הסיוע ההומניטרי לתושבי הרצועה. אותם גורמים הוסיפו כי ההחלטה הועברה בשקט, ללא דיון ציבורי או שקיפות – ייתכן כחלק מאסטרטגיה שנועדה להסתיר את הפרטים מהציבור.
עוד באתר:
נקודת המחלוקת המרכזית בפרשה נוגעת למקורו של התקציב: אותו סכום נכבד גויס באמצעות קיצוץ רוחבי בכלל משרדי הממשלה, כולל תחומים רגישים כמו חינוך, רווחה, בריאות ותחבורה. למעשה, מדובר בשינוי של החלטה ממשלתית קודמת שביצעה כבר את אותם קיצוצים – וכעת הופנתה מחדש במטרה לאפשר את מימון המהלך.
בלשכת ראש הממשלה ובלשכת שר האוצר מסרו בתגובה לדיווח: "גם הערב, מדינת ישראל לא מממנת את הסיוע ההומניטרי לעזה".
השאלות שנותרו פתוחות רבות: האם באמת לא מדובר במימון ישיר? מדוע נבחר המינוח הכללי "מערכת הביטחון"? והאם הציבור לא זכאי לדעת לאן הולכים כספי המיסים שלו, במיוחד כשהדבר נעשה תוך קיצוצים מהותיים בשירותים החברתיים?