
ממשלת קנדה הודיעה אמש (ראשון) על ביטול מס שנוי במחלוקת בשיעור 3% על שירותים דיגיטליים של חברות אמריקאיות, זאת לאחר שזעמו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הוביל להפסקת שיחות הסחר בין המדינות. המס, שהיה אמור להיכנס לתוקף היום, נועד לגבות תשלומים מענקיות טכנולוגיה כמו אמזון, גוגל, מטא ואפל על הכנסות משירותים דיגיטליים בקנדה, כולל מכירת מידע של משתמשים קנדיים.
ההחלטה הקנדית להטיל את המס, שהיה אמור לחול רטרואקטיבית מ-2022, עוררה תגובה חריפה מצד טראמפ, שכינה אותה "מתקפה בוטה" על חברות אמריקאיות והודיע ביום שישי על עצירת שיחות הסחר. בעקבות לחץ אמריקאי ואיומים במכסים חדשים על סחורות קנדיות, הודיע משרד האוצר הקנדי על השהיית גביית המס והגשת חוק לביטולו המלא בפרלמנט.
ראש ממשלת קנדה, מארק קרני, שוחח עם טראמפ והשניים סיכמו לחדש את שיחות הסחר, במטרה להגיע להסכם עד 21 ביולי. טראמפ, בראיון לפוקס ניוז, חזר על עמדתו כי "קנדה לא קלה במו"מ" והדגיש כי "כל הקלפים בידי ארה"ב".
עוד באתר:
ההחלטה עוררה תגובות מעורבות. לשכת המסחר האמריקאית בקנדה בירכה על המהלך, בעוד פרופ' מייקל גייסט מאוניברסיטת אוטווה מתח ביקורת חריפה על התנהלות הממשלה הקנדית, וטען כי "קשה לדמיין איך אפשר היה לטפל בזה בצורה גרועה יותר". לדברי הממשלה, המס נועד כפתרון זמני עד להסכמה בינלאומית על מיסוי דיגיטלי.
הביטול מגיע ברגע רגיש לכלכלת קנדה, ש-20% מתוצרה תלוי בסחר עם ארה"ב. נתונים מצביעים על ירידה ביצוא וצפי לצמיחה שלילית. קרני מקדם הסכם חדש שיכלול הסרת מכסים על פלדה, אלומיניום ורכבים, אך טראמפ ממשיך לאיים בצעדים נוספים אם לא יושג הסכם.