
בצל המתיחות הגוברת בין ישראל לטורקיה, הממשל האמריקני בראשות הנשיא דונלד טראמפ מתקדם לעבר מהלך דרמטי שעלול לשנות את מאזן הכוחות במזרח התיכון: אספקת מטוסי קרב חמקניים מדגם F-35 לטורקיה. כך עולה מדבריו של שגריר ארצות הברית בטורקיה, תום ברק, בראיון לסוכנות הידיעות הממשלתית הטורקית "אנאדולו". המהלך, שצפוי להתממש עד סוף השנה, מעורר דאגה עמוקה בירושלים, מחשש לפגיעה בעליונות הטכנולוגית של חיל האוויר הישראלי באזור.
ברק, המשמש גם כשליחו המיוחד של טראמפ לסוריה, תיאר את היחסים בין הנשיא האמריקני דונלד טראמפ לנשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן כ"מצוינים", והדגיש כי השניים, יחד עם שרי החוץ מרקו רוביו והקאן פידאן, צפויים לקיים שיחות בדרג גבוה בחודשים הקרובים. לדבריו, "יש כאן שני מנהיגים שסומכים זה על זה – וזה נדיר". הוא הוסיף כי הקונגרס האמריקני מאותת על נכונות לדון מחדש במכירת המטוסים, לאחר שנים של סנקציות שהוטלו על טורקיה בעקבות רכישת מערכת ההגנה האווירית הרוסית S-400 ב-2019.
המשבר בין וושינגטון לאנקרה החל כאשר ממשל טראמפ הראשון הוציא את טורקיה מתוכנית ה-F-35, לאחר שרכשה את מערכת ה-S-400, שנחשבה כסיכון ביטחוני מצד ארה"ב בשל יכולתה לאסוף מידע על המטוס החמקן. כתוצאה מכך, הוטלו סנקציות על טורקיה לפי חוק CAATSA, והמטוסים שהוזמנו על ידה – כ-30 במספר, עם אופציה ל-120 – לא נמסרו, אלא הוסבו לשימוש חיל האוויר האמריקני. טורקיה, ששילמה כ-1.3 מיליארד דולר מראש, דרשה מאז החזר כספי או חזרה לתוכנית.
עוד באתר:
כעת, ממשל טראמפ שוקל להסיר את הסנקציות, בתנאי שטורקיה תוותר על מערכת ה-S-400 או תעביר אותה לשליטה אמריקאית, אולי בבסיס צבאי אמריקני בטורקיה. שר החוץ הטורקי הקאן פידאן, אישר כי דיונים טכניים כבר החלו, והביע תקווה להתקדמות משמעותית בעקבות פגישת טראמפ וארדואן בפסגת נאט"ו.
האפשרות שטורקיה תצטייד במטוסי F-35 מעוררת חשש כבד בישראל, שרואה במטוסי ה-F-35I "אדיר" נכס אסטרטגי מרכזי לשמירה על עליונות אווירית במזרח התיכון. ישראל, שקלטה עד כה 39 מטוסי F-35 מתוך הזמנה של 75, השתמשה בהם בתקיפות מורכבות, כולל במבצע עם כלביא.