
בצל הפסקת האש הזמנית בין ישראל לאיראן, מדווחים ארגוני זכויות אדם, כלי תקשורת של האופוזיציה האיראנית ורשויות באיראן עצמן על גל מעצרים רחב היקף. לפי ההערכות, למעלה מאלף אזרחים נעצרו בימים האחרונים בחשד ליצירת קשר או לשיתוף פעולה עם גורמים ישראליים. בין העצורים – גם עשרות יהודים.
לידי "כאן חדשות" הגיעו תכתובות פנימיות מתוך הקהילה היהודית באיראן, מהן עולה כי אף על פי שרוב העצורים היהודים שוחררו לאחר חקירה, שחרורם של אחדים מהם עוכב בעקבות נזקים שנגרמו לכלא אווין בזמן תקיפה ישראלית. הנזק למתקן עיכב את העברת העצורים לאתרים חלופיים, ויצר סיבוכים לוגיסטיים במערכת הכליאה.
מעבר ליהודים, בין העצורים נמצאים גם בני מיעוטים נוספים, בהם אזרים, כורדים וחברי הדת הבהאית.
עוד באתר:
במקביל, גורמים בקהילה היהודית באיראן מסרו כי הועברו הנחיות פנימיות חמורות – לשמור על פרופיל ציבורי נמוך, להימנע מפרסום או שיתוף תכנים פוליטיים, לא להגיב ברשתות החברתיות לפוסטים הקשורים ללחימה, ליחסי חוץ או למצב הבינלאומי, ולהימנע מכל קשר עם מדינות זרות, לרבות ישראל.
על פי הפרסום ב'כאן חדשות', בשבוע שעבר, לפחות 35 אזרחים יהודים – תושבי טהראן ושיראז – זומנו לחקירה על רקע קשריהם עם קרוביהם בישראל. מקורב למשפחות העיד כי לנחקרים נאמר במפורש כי "עליהם להימנע בשלב זה מכל קשר טלפוני או אינטרנטי עם חו"ל".
זרוע התקשורת של ארגון פעילי זכויות האדם באיראן, סוכנות הידיעות HRANA, מדווחת כי מדובר באחד מגלי הזימונים והחקירות הגדולים ביותר נגד אזרחים יהודים ומיעוטים נוספים מאז ימי ראשית המהפכה האסלאמית בסוף שנות השבעים. מהדיווחים עולה כי לפחות 700 בני אדם נעצרו מאז פרוץ המערכה, והחשד המרכזי נגדם – קשר עם ישראל.
בנוסף, לפי מקורות באיראן, שישה בני אדם כבר הוצאו להורג בחודשים האחרונים בחשד לשיתוף פעולה עם המוסד. בסך הכול, מתחילת שנת 2025, הוציאה הרפובליקה האסלאמית להורג תשעה אזרחים בגין עבירות ריגול.
ההתנהלות של המשטר מנוגדת לקו הרשמי שלו, שמדגיש לאורך שנים הבטחת "שוויון זכויות אזרחי" לכלל האוכלוסייה – כולל ליהודים. הרשויות באיראן אף ניסו לאורך השנים להציג תדמית מגוננת כלפי הקהילה היהודית המקומית, אך גורמים מתוך הקהילה מתארים מציאות שונה לחלוטין. לדבריהם, "הלחץ שמופעל בשבועות האחרונים – חסר תקדים".
האירועים האחרונים מעוררים דאגה כבדה בקרב יהדות איראן ומעוררים תהיות קשות על עתיד הקהילה במדינה, במיוחד בתקופות של מתיחות גוברת עם ישראל.