
תמונות לוויין חדשות שפורסמו אמש על ידי ה"ניו יורק טיימס" וחברת Maxar Technologies חושפות פעילות ענפה סביב מתקן הגרעין בפורדו, איראן, שנפגע לפני כשבוע וחצי בהפצצות של חיל האוויר האמריקני במסגרת "מבצע עם כלביא". התמונות מציגות כלי צמ"ה כגון באגר ומנוף, לצד כלי רכב רבים, הפועלים סביב פירי האוורור והמכתשים שנוצרו כתוצאה מהפגיעות של הפצצות 'חודרות הבונקרים' האמריקניות.
מומחים שפירשו את התמונות טוענים כי האיראנים מתמקדים כרגע בהערכת נזקים ולא בתיקונים משמעותיים. ג'וזף ברמודז, עמית בכיר במרכז ללימודים אסטרטגיים ובינלאומיים, הסביר כי "האיראנים מעריכים את הבור שנפער כדי להבין עד כמה הוא עמוק". לדבריו, התמונות מראות שהפעילות מתמקדת בחקירת היקף הפגיעה במתקן התת-קרקעי, המוגן בתוך הר ליד העיר קום, כ-95 ק"מ דרומית-מערבית לטהרן.
חברת Maxar ציינה כי התצלומים חושפים "פעילות מתמשכת ליד פירי האוורור והחורים שנגרמו מהתקיפות", כאשר באגר ואנשי צוות נראים ליד הפיר הצפוני. דיוויד אלברייט, לשעבר מפקח גרעין וכיום ראש המכון למדע וביטחון בינלאומי, הוסיף כי הפעילות כוללת ככל הנראה "מילוי מחדש של מכתשים, הערכות הנדסיות ודגימות רדיולוגיות אפשריות". עם זאת, הוא הדגיש כי המכתשים מעל הפירים הראשיים נותרו פתוחים, מה שמעיד על כך שהאיראנים עדיין לא עברו לשלב של שיקום ממשי, כך על פי הדיווח באתר Ynet.
עוד באתר:
התקיפות על פורדו, יחד עם מתקני נתנז ואספהאן, בוצעו ב-22 ביוני על ידי מפציצי B-2 אמריקניים שהטילו 12 פצצות GBU-57, במטרה לפגוע ביכולות העשרת האורניום של איראן. בעוד הנשיא טראמפ טען כי המתקנים "נמחקו לחלוטין", הערכות אחרות מצביעות על כך שהנזק משמעותי אך לא מוחלט, והשאלה לגבי מצב מאגר האורניום המועשר של איראן נותרה פתוחה. התמונות החדשות מעלות חששות כי איראן מנסה להעריך את היקף הפגיעה תוך ניסיון לשמור על תוכנית הגרעין שלה, על רקע המתיחות המתמשכת עם ישראל וארצות הברית.