
בדיון חירום שנערך בוועדת הכספים של הכנסת, נחשפו מימדי ההרס שנגרם למכון ויצמן למדע בעקבות ירי טילים איראני שהתרחש בליל ה-15 לחודש. נשיא המכון, פרופ' אלון חן, הציג לחברי הוועדה אומדן ראשוני של הנזקים, המוערכים בסכום שבין 1.5 ל-2 מיליארד שקלים.
לדבריו של פרופ' חן, אחד הטילים פגע ישירות במבנה שבו פעלו 22 מעבדות העוסקות בחקר הסרטן. טיל נוסף פגע במבנה מתקדם לכימיה של חומרים חדשים, שהיה לקראת השלמתו ועלה כ-140 מיליון דולר. הדף הפיצוצים הוביל לפגיעה נרחבת נוספת בכ-112 מבנים ברחבי הקמפוס, מתוכם 55 שימשו למגורי צוותים ואנשי סגל.
חברי הכנסת עודד פורר וחמד עמאר, שיזמו את הדיון, הדגישו את הצורך המיידי בהתערבות ממשלתית לצורך שיקום המוסד: "יש להקים גוף מתכלל שירכז את כל סוגיות השיקום של מוסדות המחקר, ולהקצות מימון מהיר לשכירת מבנים זמניים שיאפשרו את חידוש הפעילות המדעית".
עוד באתר:
פרופ' חן הוסיף כי "לפי הערכת המכון, ניתן להשיב חלק מהמעבדות לפעולה בתוך שבועות בודדים אם תובטח שכירות מיידית ותקצוב ציוד חלופי".
במהלך הדיון התריעה חברת הכנסת מירב כהן על כך שמנגנוני הפיצוי הקיימים אינם מספקים: "הפיצוי הנוכחי לפי מנגנוני מס רכוש אינו מספק וגורם לאוניברסיטאות לצאת לקמפיינים לגיוס תרומות. הפגיעה פוגעת בתדמית המחקר הישראלי ומעמידה את ההישגים המדעיים בסיכון".
חברת הכנסת נעמה לזימי הצטרפה לדבריה והוסיפה כי "יש לקבוע מסגרת תמיכה ייעודית למענקי מחקר שיאפשרו שחזור ידע ייחודי שאבד".
ח"כ ולדימיר בליאק ציין: "מדובר בסוגיה שיש להציבה בראש סדר העדיפויות התקציבי".
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, דרש מרשות המסים למסור בתוך שבוע מענה רשמי על שיטת חישוב הנזקים: "אנחנו מבקשים תשובות ברורות לגבי האופן שבו מחושבים הנזקים הישירים והעקיפים, ובמיוחד בנושא מימון שכירות מבנים חלופיים".
מטעם רשות המסים נמסר כי נכון לעכשיו צוותי קרן הפיצויים עורכים סיורים בשטחי מכון ויצמן, וכי טרם ניתן להציג אומדן מלא. "יש שיח יומיומי עם הנהלת המכון, ואנו פועלים לגבש מנגנון פיצוי שיתאים להיקף החריג של האירוע", נמסר.